7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânul răpit în Burkina Faso este în mâinile jihadiştilor. Liderul grupării care...

Românul răpit în Burkina Faso este în mâinile jihadiştilor. Liderul grupării care îl ţine ostatic a jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic

Românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea teroristă al-Mourabitoune a apărut, luni, într-o înregistrare video în care cere guvernului român să facă tot posibilul pentru eliberarea sa. Această înregistrare a survenit la o zi după ce organizația Statul Islamic a publicat, prin agenția sa de propagandă, Amaq, actul de supunere prestat de liderul unei dizidențe a grupării lui Belmokhtar, Al-Mourabitoune, care afirmase în mai 2015 că îl ține prizonier pe român, citează Agerpres.

Liderul Al-Mourabitoune, Adnan Abou Walid Sahraoui a jurat credință Statului Islamic în mai 2015, însă de-abia duminică gruparea jihadistă i-a acceptat, oficial, jurământul de credinţă.

Faptul că această înregistrare video — despre care au relatat marți SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste, și agenția mauritaniană Al-Akhbar — provine de la Al Qaida în Maghrebul Islamic (Aqmi), grupare căreia Belmokhtar i s-a alăturat în noiembrie 2015, dovedește că ostaticul, identificat în înregistrare ca Iulian Gherguț, ‘se află într-adevăr în mâinile grupării lui Mokhtar Belmokhtar’, a declarat pentru AFP directorul agenției Al-Akhbar, El-Heiba Ould Cheikh Sidaty. Aceasta este cunoscută pentru primirea și difuzarea în mod regulat de comunicate ale grupărilor jihadiste din Sahel, notează sursa citată.

Ministerul de Externe spune că se fac verificări privind autenticitatea înregistrării.

„Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.


Citeşte şi: UPDATE. Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, apare într-o nouă înregistrare video în care cere ajutorul guvernului de la Bucureşti. MAE verifică autenticitatea înregistrării


 

Iulian Gherguţ era ofițer de securitate într-o mină de mangan Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de graniță cu Niger și Mali, când a fost răpit, la 4 aprilie 2015, de către cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. 

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe temă eliberării ostaticului”. 
Gruparea al-Mourabitoun are legături cu al-Qaida.  

După răpirea lui Gherguţ, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkina Faso. Femeia a fost ulterior eliberată. 

Cele mai citite

Elon Musk, prima persoană din lume cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari

Elon Musk a devenit prima persoană din lume a cărei avere netă a depășit 400 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Creșterea...

Marșul Eroilor de la Timișoara marchează 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Organizatorii subliniază că evenimentul este deschis tuturor timișorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a 19-a...

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...
Ultima oră
Pe aceeași temă