VIDEO Rise Project: Statele Unite au trimis arme în Siria prin România. Liviu Dragnea: Nu e foarte în regulă

de Mihai Diac , 13 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 17:29, 13 septembrie 2017
Foto: Arhivă

România și Bulgaria au avut un rol important în înarmarea grupărilor rebele din Siria, care se opun lui Bashar al-Assad, relevă o investigație publicată de Rise Project.


UPDATE 16,20: Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că un eventual transfer de arme către Siria, prin România, nu i se pare "foarte în regulă".

"Există instituții foarte bine plătite care trebuie să lămurească această situație", a spus Liviu Dragnea.


Deși Bashar al-Assad are o imagine foarte proastă în Occident, aceste transferuri de arme către adversarii lui au fost nelegale, iar războiul civil din Siria, purtat cu arme românești, a produs până acum circa 400.000 de morți.

Grupările rebele siriene, sprijinite de Statele Unite, care luptă atât împotriva grupării teroriste ISIS cât și contra dictatorului de la Damasc, au primit arme și muniție trimise inclusiv din portul Constanța. În documentele oficiale, aceste exporturi de armament s-au oprit în Iordania și Turcia, dar o investigație la care au contribuit și reporteri RISE Project arată că destinația finală a fost  Siria.

Potrivit acestei surse, aproape 1000 de tone de arme și muniție, inclusiv lansatoare de rachete anti-tanc RPG-7, au plecat, în decembrie 2015, din Constanța către porturile militare din Aqaba (Iordania) și Agalar (Turcia).

Ulterior, alte 2000 de tone de armament au fost încărcate în martie 2016 din Constanța și, respectiv, Burgas  (Bulgaria) pentru a ajunge în portul iordanian Aqaba de la Marea Roșie, în aprilie 2016.

Ruta Burgas – Constanța a fost folosită din nou, în septembrie 2016, când cargoul  NV Norfork, încărcat cu zeci de containere, a ajuns în cel mai mare port românesc. Indicatoarele de avertizare “explozibil” erau aplicate pe fiecare container, semn că transportul nu era unul de rutină, dezvăluie Rise Project.

“Ne așteptăm ca orice forță parteneră și orice beneficiar al serviciilor oferite să folosească echipamentele după cum am stabilit, în cazul de față – în lupta împotriva ISIS – și monitorizăm folosirea lor “, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de Rise Project.

Comentarii

 • Sorin

  13 septembrie 2017 18:36

  Pai si ce mare ancheta a RISE si ce mare stire este asta? Normal ca rebelii trebuie ajutati sa scape de criminalul de Bashar. Intr-o zi va scapa si Rusia de Putin. Va doare mai bolsevicilor?

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD SCOS IN AFARA LEGII

   13 septembrie 2017 21:25

   Sorin AMERICA ii deranjeaza pe trolii FSB si pe criminalul Dragnea dar AMERICA se va pisa pe Dragnea curand

   raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  13 septembrie 2017 18:24

  Adică carevasăzică aflară pizderii că axa kurcubeului trece prin arianusul poziționat strategic la Cotroceni?! Ecce normal fanaticilor!

  raspunde comentariului
 • jean

  13 septembrie 2017 18:09

  nu a aflat dragnula voda ca Romania e in nato? Oile sunt dobitoace mai destepte. Sau e trist ca unii se lupta azi sa scape de ciuma fostelor imperiilor care se vor europene dar au standarde duble vezi anglia sau noua dinastie mameluca si sa-si faca o tara pentru poporul lor in timp ce el se pregateste doar de lambada.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design