-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialRex Tillerson: Statele Unite sunt gata să apere Europa în fața Rusiei

Rex Tillerson: Statele Unite sunt gata să apere Europa în fața Rusiei

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a reafirmat marți angajamentul Statelor Unite de a face face față "agresiunilor" Rusiei împotriva vecinilor săi din Europa, informează AFP citată de Agerpres.

Pe de altă parte însă, Tillerson le-a cerut statelor europene să facă mai multe eforturi pentru propria lor securitate.

"Recunoaștem, împreună cu prietenii noștri din Europa, amenințarea activă pe care o reprezintă Rusia renăscută", a declarat secretarul de stat într-un discurs pe tema relațiilor americano-europene, înainte de un turneu pe Vechiul Continent săptămâna viitoare. El va participa printre altele la o reuniune a NATO la Bruxelles și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Viena.

Dacă alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, în urmă cu un an, părea că va destinde relațiile tensionate dintre Washington și Moscova, în realitate s-a petrecut exact contrariul. Pe fondul bănuielilor de înțelegere secretă între echipa de campanie a omului de afaceri republican și Rusia lui Vladimir Putin, care fac obiectul unei anchete federale în Statele Unite, apropierea sperată s-a dovedit imposibilă până în prezent.

Rex Tillerson, el însuși considerat un "prieten" al Rusiei pe vremea când conducea gigantul petrolier ExxonMobil înainte de numirea sa în guvern, a avut cuvinte foarte dure la adresa acesteia în fața think tank-ului Wilson Center la Washington.

Tentativele trecute de a relansa relațiile americano-ruse, în special sub precedenta administrație democrată condusă de Barack Obama, "au fost urmate de invadarea de către Rusia a Georgiei în 2008 și Ucrainei în 2014", a subliniat el. "Rusia își confirmă atitudinea agresivă față de ceilalți vecini din regiune, intervenind în procesele electorale și promovând idealuri nedemocratice", a mai spus ministrul.

Conflictul din Ucraina rămâne în ochii săi "obstacolul persistent" ce împiedică orice îmbunătățire a situației. "Nu vom reveni niciodată la relații normale fără o soluție în Ucraina", a insistat el și a promis să mențină sancțiunile impuse Rusiei în urma acestei crize până când "nu va reveni asupra actelor sale care au declanșat-o".

"Criza ucraineană a arătat, de asemenea, că aprovizionarea energetică poate fi utilizată ca o armă politică", a adăugat Rex Tillerson. El a făcut din diversificarea aprovizionării europenilor cu gaze naturale și petrol o prioritate și a promis să îi ajute să depindă mai puțin de ruși.

Secretarul de stat american s-a arătat oarecum optimist în privința frontului ucrainean, evocând contacte între emisarii american și rus pentru "a ieși din impas", în jurul unei propuneri a Moscovei pentru o forță de menținere a păcii. În același timp, el a adus încă o dată în discuție posibile "cooperări", în special pentru a întoarce pagina războiului din Siria.

Sunt însă "suișuri și coborâșuri", a spus el într-un eufemism.

În fața "amenințării" ruse, ministrul a reafirmat, așa cum a făcut administrația Trump la începutul anului după o perioadă de incertitudine, angajamentul "inatacabil" al Statelor Unite de a garanta securitatea aliaților lor europeni și a NATO.

În paralel, personajul însărcinat să pună în aplicare sloganul prezidențial "Mai întâi America" în domeniul politicii externe le-a cerut europenilor "să accepte o responsabilitate mai mare în fața provocărilor lor de securitate", îndemnând diferitele capitale să își majoreze la 2% din PIB cheltuielile de apărare. "Este timpul pentru noi toți să respectăm acest angajament", a insistat el.

Astfel, a declarat el, "Statele Unite și Europa vor fi în poziție mai bună pentru a face față provocărilor care ne amenință prosperitatea, actorilor care caută se semene haos și să instileze neîncrederea în legile și instituțiile noastre, precum și dușmanilor care ne amenință securitatea și se opun modului nostru de viață".

Rex Tillerson a mai cerut Turciei, la răscruce între Europa și Asia, "să acorde prioritate" aliaților săi din cadrul NATO, chiar dacă a spus că înțelege că Ankara nu poate "ignora Iranul", bestia neagră a Washingtonului, "din cauza vecinătății geografice și a legăturilor culturale". "Iranul și Rusia nu le pot oferi turcilor beneficiile economice și politice care le sunt aduse de apartenența la comunitatea națiunilor occidentale", a mai afirmat secretarul de stat american.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...
Ultima oră
Pe aceeași temă