Perspectiva unei victorii a mogulului imobiliarelor la primarele republicane nu mai face să râdă liderii acestui partid, care au decis să încerce totul pentru a frâna ascensiunea miliardarului, susţinut de fostul şef al Ku Klux Klanului.
Donald Trump, devenit ţinta atacurilor republicanilor, a -trecut de la stadiul de „furtună“ la cel de „uragan“. Cursa pentru învestitura republicană pentru prezidenţialele din 8 noiembrie s-a transformat în duel, cel care se va opune magnatului -imobiliar, favorit în prezent, este senatorul din Texas Ted Cruz, cu 24 de ani mai tânăr. Câştigând net două caucusuri, în Kansas şi Maine, în timp ce Trump a triumfat în Louisiana şi Kentucky, Ted Cruz a dat -dovada rezistenţei în faţa miliardarului. Senatorul texan nu a ieşit slăbit nici de violentul -rechizitoriu pronunţat contra sa, la 3 martie, de Mitt Romney, candidat la alegerile prezi-denţiale din 2012, nici de pres-taţia laborioasă la dezbaterea organizată în aceeaşi zi.
O nouă „super-marţi“ va avea loc pe 15 martie, dar senatorul de Florida Marco Rubio pare să piardă teren în cursa prezidenţială.
De partea democrată, trei state au votat sâmbătă pentru desemnarea delegaţilor care vor alege candidatul partidului pentru Casa Albă. Senatorul de Vermont, Bernie Sanders a reuşit să îşi învingă rivala, Hillary Clinton, în Nebraska şi Kansas, dar fostul secretar de stat a câştigat Louisiana şi a rămas favorită pentru investitura democrată.
Sub lupa lui Romney
Mitt Romney, fost candidat republican la prezidenţialele din 2012, a avertizat joia trecută contra pericolului Trump, cel care ar putea purta culorile „Grand Old Party“ (GOP) în 2016. Iar miliardarul nu a întârziat să contraatace. Consternat de ascensiunea miliardarului la primarele republicane, Mitt Romney a decis să iasă din relativa sa rezervă pentru a deveni purtătorul de cuvânt cel mai important al acestei contra-ofensive târzii a republicanilor. El a subliniat că o învestitură a miliardarului ar asigura victoria democratei Hillary Clinton la prezidenţialele din noiembrie. Iar în ce priveşte propunerile acestuia, Romney a deplâns starea incertă şi incoerenţa, prezicând că ele vor declanșa o recesiune economică. Şi mai ales s-a referit la temperamentul „instabil“ al miliardarului, de „lipsa de onestitate“, de „cupiditatea“ şi de „misoginismul“ său, ca şi de vulgaritatea acestuia. „Donald Trump este un şarlatan, un impostor. Promisiunile sale nu valorează mai mult decât o diplomă la Universitatea Trump. El consideră americanii ca pe nişte guguştiuci“.
Miliardarul a ripostat la aceste atacuri şi l-a calificat pe Romney ca „loser“ (perdant) pentru că a pierdut în 2012 în faţa lui Barack Obama şi a reamintit că acum patru ani Romney îi ceruse ajutorul. Mitt Romney a subliniat pe Twitter că dacă „Trump ar fi spus acum patru ani ceea ce spune astăzi despre Ku Klux Klan, musulmani, mexicani, handicapaţi, nu aş fi acceptat să mă susţină“. La Washington, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, a lansat la rândul său un avertisment – „dacă o persoană vrea să fie desemnat de republicani, ea trebuie să respingă orice grup sau cauză bazată pe sectarism“, referire la dificultatea aparentă a lui Donald Trump de a dezavua susţinerea lui David Duke, fost guru al Ku Klux Klanului.
Trei comitete de acţiune politică vor să declanşeze o campanie contra lui Donald Trump pentru inversarea dinamicii de care beneficiază acesta înaintea celor două mari voturi din martie. New York Times relatează că mai mulţi susţinători financiari ai Partidului Republican au organizat pe 1 martie o teleconferinţă pentru reunirea fondurilor pentru lansarea campaniei.
Ameninţat de o candidatură independentă, Donald Trump a început să insinueze că s-ar putea prezenta ca independent dacă -partidul îl va împiedica să obţină învestitura.