16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialReprezentanții mai multor țări din Europa Centrală cer UE să accelereze procesul...

Reprezentanții mai multor țări din Europa Centrală cer UE să accelereze procesul de aderare a Serbiei şi Muntenegrului

Şapte state din Europa Centrală, membre ale Uniunii Europene, au lansat un apel pentru urgentarea procesului de aderare a Serbiei și Muntenegrului la Blocul comunitar. Șefii diplomației din aceste țări subliniază că un eşec ar putea constitui o ameninţare la adresa securităţii în întreaga regiune, potrivit agenţiei MTI, citată de Mediafax.

Miniştrii de Externe ai ţărilor Grupului Vişegrad, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, cât şi reprezentanţi ai Austriei, Croaţiei şi Sloveniei, au participat la o reuniune, la Budapesta, în cadrul căreia au discutat despre aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE.

Integrarea acestei regiuni are un rol crucial în asigurarea păcii, stabilităţii şi securităţii Europei, a declarat șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto. El a adăugat că UE ar trebui să accelereze negocierile de aderare cu Muntenegru şi Serbia şi să iniţieze negocierile cu restul statelor din Balcanii de Vest.

Albania şi Republica Macedonia au primit deja statutul de candidat la Uniunea Europeană, însă până în acest moment nu au fost iniţiate discuţiile de aderare, în timp ce Bosnia şi Kosovo aşteaptă acordarea statutului de candidat.

Rusia, care se bazează pe legăturile istorice cu popoarele din această regiune, se opune aderării statelor balcanice la UE şi NATO.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă