Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit, vineri, la vârsta de 90 de ani, a anunţat palatul regal într-un comunicat, relatează AFP, conform Mediafax.
Regele Abdullah a fost internat în 31 decembrie într-un spital din Riyadh, din cauza unei pneumonii. Starea sa de sănătate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta să respire.
El a murit vineri "la ora locală 01.00" şi va fi înmormântat în aceeaşi zi, după rugăciunea de după-amiază, potrivit comunicatului oficial.
Fratele său vitreg Salman, în vârstă de 77 de ani, va deveni noul rege al Arabiei Saudite.
Regele Abdullah a urcat pe tron în august 2005, după moartea fratelui său vitreg Fahd, însă el conducea de facto regatul din 1995.
În ultimul timp, apariţiile sale publice au devenit mai rare, fiind reprezentat adeseori de prinţul moştenitor Salman Ben Abdel Aziz, noul rege.
Influenţa lui Abdullah în Orientul Mijlociu
Născut la Riyad, Abdullah este al 13-lea fiu al regelui Abdel Aziz, fondatorul regatului. El era un apropiat al triburilor care furnizează recruţi Gărzii Naţionale, această "armată albă" pe care a condus-o înainte de a i-o încredinţa fiului său Mitaab.
Regele Arabiei Saudite a păstrat prima putere petrolieră din lume la adăpost de crizele din lumea arabă, dar i-a dezamăgit pe reformatori, mai ales în ceea ce priveşte locul femeii în societate.
De fapt, Abdallah s-a aflat de multe ori la mijloc între aripal iberală şi cea conservatoare ale familiei regale, ceea ce i-a paralizat cu siguranţă acţiunile.
În faţa creşterii puterii grupării Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak, Arabia Saudită, unde se află principalele două locuri sfinte ale islamului, a reunit sub conducerea sa coaliţia internaţională şi a participat la raiduri împotriva jihadiştilor activi în regat.
Înăsprindu-şi discursul faţă de islamul radical, Abdallah a avertizat că ţările occidentale vor fi următoarea ţintă a jihadiştilor. "Dacă îi neglijăm, sunt convins că vor ajunge într-o lună în Europa şi după încă o lună în America".
În 2005, el a organizat primele alegeri municipale parţiale şi le-a acordat femeilor drept de vot la următorul scrutin din 2015, chiar dacă acestea încă nu pot conduce o maşină.
Abdallah a redus controlul puternicei poliţiei religioase şi a introdus reforme în sectorul educaţiei. El a inaugurat, în 2009, King Abdullah University of Science and Technology, prima instituţie mixtă din ţară.
Dar amestecarea sexelor rămâne interzisă în afara cadrului familial.
Aliat al Statelor Unite, el nu a ezitat să le critice, ca în 2007 când a vorbit despre "ocuparea ilegitimă" a Irakului.
Regelui îi plăcea să fie alături de trupele sale şi a fost văzut deseori dansând cu membrii Gărzii Naţionale, cu drapelul saudit pe umăr şi o sabie în mână, în ritmurile "Arda", un fel de cântec de raliere al dinastiei Al-Saud.