16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRebelii ruși: Armistițiul nu e valabil la Debalțeve

Rebelii ruși: Armistițiul nu e valabil la Debalțeve

La nici câteva ore de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului convenit săptămâna trecută la Minsk de președinții Vladimir Putin și Petro Poroșenko, în prezența cancelarului german, Angela Merkel, și a președintelui francez, François Hollade, rebelii din estul Ucrainei au declarat că acesta nu se aplică orașului Debalțeve, nod feroviar strategic pe care forțele pro-ruse s-au străduit să-l cucerească în ultimele zile.

În cele trei zile care au trecut de la anunțarea acordului de încetare a focului, semnat noaptea târziu, după negocieri maraton, și intrarea lui în vigoare, forțele rebele, susținute mai puternic ca niciodată de Rusia, au lansat mai multe atacuri în diverse părți ale frontului pentru a-și extinde controlul de facto asupra unei părți cât mai mari de teritoriu, dar principala ofensivă s-a dat asupra orașului Debalțeve, nod feroviar care asigură controlul transportului în întreaga regiune Donbas.

Debalțeve este situat într-o enclavă situată în interiorul teritoriului separatist și singurul coridor de acces, o șosea, a fost blocat de artileria rebelilor, bine susținută cu baterii de rachete antiaeriene instalate, potrivit Statelor Unite, direct de Rusia. În oraș sunt prinși în încercuire aproximativ 5.000 de militari ucraineni și rușii sperau ca în cele trei zile să reușească să îi forțeze pe aceștia să evacueze localitatea. Potrivit Washingtonului, la operațiunile de încercuire au participat unități de tancuri și lansatoare de rachete venite direct din Rusia.

Corespondentul Reuters care relatează din partea separatistă a conflictului a confirmat ieri că în ultimele zile au existat convoaie masive de vehicule blindate – fără însemne militare, după modelul consacrat – care au trecut granița dinspre Rusia, îndreptându-se către Debalțeve. Situația în zonă este extrem de tensionată și a stârnit îngrijorarea americanilor, care par să fi înțeles în sfârșit jocul lui Putin.

Secretarul de Stat John Kerry l-a sunat pe ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, căruia i-a transmis „profunda îngrijorare” a Statelor Unite în privința luptelor de la Debalțeve, iar președintele Obama a avut o convorbire cu Angela Merkel pe aceeași temă. Dacă planul lui Putin a fost de la început să transforme Debalțeve într-un nou Stalingrad, așa cum a fost acuzat, atunci pare că nu va renunța până când nu va reuși. Reuters citează un comandant rebel de rang înalt, Eduard Basurin, care a declarat, aproape batjocoritor:

„Desigur că putem deschide focul asupra orașului Debalțeve. Este teritoriul nostru. Este teritoriu intern: al nostru. Iar intern înseamnă intern. Dar de-a lungul liniei frontului nu există nici un schimb de focuri”.

 

De altfel, ambele părți au fost de acord că „în general” armistițiul este respectat, cu excepția unor incidente izolate în care au mai existat schimburi de focuri sporadice după miezul nopții, când luptele au încetat brusc. Important este dacă și Rusia consideră că Debalțeve, unde tirurile de artilerie au continuat ieri dimineață, este „un incident izolat” sau „o afacere internă” a separatiștilor, care include 5.000 de soldați ucraineni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ieri că încetarea focului trebuie respectată fără excepție pe toată linia frontului. Întrebat dacă linia frontului include și Debalțeve, Peskov a refuzat să comenteze.

Deocamdată, ucrainenii susțin că separatiștii nu au închis complet calea de acces către localitate și că încă pot asigura legătura între Debalțeve și teritoriul controlat de Kiev. Dacă acest lucru este adevărat, se va vedea în câteva zile. Dacă separatiștii vor reuși să captureze însă orașul și miile de soldați blocați acolo, atunci acordul semnat joi la Minsk se va dovedi una din cele mai mari farse diplomatice jucate vreodată de Rusia Occidentului.  

Cele mai citite

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Japonia se confruntă cu inundații catastrofale ce au provocat victime

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Ishikawa, regiunea de coastă afectată în ianuarie de un cutremur puternic cu magnitudinea de...

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...
Ultima oră
Pe aceeași temă