5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialPutin îşi arată buticul de arme XXL

Putin îşi arată buticul de arme XXL

Rusia va prezenta o parte a celor mai moderne echipamente militare la parada de la Moscova, pentru marcarea celei de a 70 aniversare a victoriei în cel de- Al Doilea Război Mondial. Decizia lui Putin de a dezvălui arme de vârf este un mesaj forte privind hotărârea Moscovei de a-şi proteja puterea în vecinătate şi în lume.

Arme secrete şi un nou model de tanc şi 15.000 de soldaţi vor trece la 9 mai prin Piaţa Roşie din Moscova cu prilejul paradei de Ziua Victoriei asupra nazismului, în urmă cu 70 de ani. Preşedintele rus, Vladimir Putin a dorit o defilare la superlativ la care invitatul de onoare este liderul Chinei. Media rusă evocă cea mai mare defilare din istoria rusă – 15.000 soldaţi în Piaţa Roţie, 200 tancuri ce vor trece pe lângă mausoleul lui Lenin şi 140 avioane de luptă şi elicoptere vor survola cerul capitalei. Un escadron special se va implica în cazul în care vremea ar putea împiedica marele spectacol dorit de Putin şi va împrăştia iodură de argint. La paradă şi-au anunţat prezenţa preşedintele cubanez Raul Castro şi omologul său vietnamez, Truong Tan Sang. În tribună se vor afla reprezentanţii republicilor apărute după 1945 cu susţinerea sovietică, şi ai „republicilor Lugansk şi Doneţk” autoproclamate în estul Ucrainei cu susţinerea Kremlinului.

Vizita pregătită minuţios pentru delegaţia Chinei pare să compenseze lipsa altora, lista celor care au refuzat invitaţia Rusiei la paradă fiind lungă. SUA aliaţii lor şi majoritatea ţărilor UE rămân departe de evenimentele de la 9 mai. Şi-au anunţat prezenţa secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedinţii Indiei şi Africii de Sud.

Invitatul cel mai important este desigur preşedintele ţării celei mai populate din lume – Xi Jinping care este şi secretar general al Partidului Comunist, pe care preşedintele rus l-a numit recent „marele meu prieten personal”. Potrivit informaţiilor cercului politic afiliat Kremlinului, „Isborski Club”, liderii rus şi chinez au convenit ca la 9 mai, o unitate a Armatei de Eliberare a popoprului chinez să mărşăluiască ân Piaţa Roşie. Şeful societăţii de stat pentru comerţul de arme, Rosoboronexport, Anatoli Issajkin declara pentru Kommersant că „dacă vom lucra în interesul Chinei, noi lucrăm în propriul nostru interes”. Apropierea de China este percepută pozitiv de 75% dintre ruşi, considerând că este o contrapondere la Occident.

Mesaj de avertisment

Parada de sâmbătă nu va prezenta doar un mare număr de echipamente militare ci şi arme de înaltă tehnologie, pentru a impresiona lumea. Pentru acest prilej, Putin îşi deschide panoplia de arme de foc. Dmitri Rogozin, însărcinat cu industria de apărare a Rusiei a declarat că vor fi prezentate „tehnologii complet noi”. Vedeta sau mai bine zis „bijuteria” paradei este „Armata”, vehicul de luptă şi dezvoltat în secret de ani de zile de armurierii din Nijni Taguil, în Urali. Uzina Uralwaggonsawod a produs în cel de al doilea război mondial celebrul tanc T-34, a cărui producţie de masă a condus la înfrângerea Werhmacht. În 2010, în uzină lucrau 27.000 de persoane.

 

Luni seara, numeroşi moscoviţi erau aliniaţi de-a lungul străzilor capitalei, atenţi la camioanele ce transportau masive rachete nucleare. „Se va relua la CNN şi vor şti şi în America faptul că suntem o putere nucleară” declara unul dintre privitori care filma vehiculele ce rulau spre Piaţa Roşie. Dar experţii militari susţin că mesajul cel mai frapant al paradei va fi marea cantitate de noi echipamente intrate în dotarea forţelor terestre. „Forţele terestre reprezintă partea armatei în care începe să se simtă cu adevărat diferenţa programului de modernizare”, declara un funcţionar străin din domeniul apărării, la post la Moscova.

„Vedeta” T-14

În premieră, la repetiţia de luni seara în Piaţa Roşie din Moscova pentru defilarea de sâmbătă, 9 mai, Rusia a prezentat cel mai nou şi modern tanc rusesc, T-14 care reprezintă ambiţiile din spatele programului de reînarmare masivă în virtutea căruia armata rusă înlocuieşte 70% din armele sale cu maşini moderne până în 2020. Guvernul preşedintelui Putin a demonstrat de două ori în ultimul deceniu – în războiul din Georgia din 2008 şi în actualul război din Ucraina – că este pregătit să utilizeze forţa militară pentru a-şi impune influenţa în vecinătatea apropiată.

În afara Armatei, parada va prezenta mai multe modele noi de vehicule blindate, Yar-uri, noi rachete balistice intercontinentale şi S-400, cea mai avansată rachetă de apărare aeriană a Rusiei. Între altele, elemente clasificate până acum „top secret”, vehiculele blindate „Kurganez 25” vor rula prin Piaţa Roşie. Vehiculul cuprinde modulul de „epocă” cu un robot şi un tun de 30 mm. Cu aceeaşi armă transportul trupelor funcţiona până acum cu „Boomerang”, care asigură brigăzile mobile ale armatei.

Lipsa banilor

Planul de modernizare a armatei Rusiei în zece ani a debutat în 2011 şi prevede cheltuieli de peste 38,4 miliarde dolari până în 2020. O nouă versiune este în curs de executare începând din 2016 până în 2015 . În cursul ultimilor patru ani, armata a beneficiat de fonduri din bugetul acumulat de Putin ani de zile din preţurile crescute ale petrolului. Dar, frenezia cheltuielilor a fost lovită de căderea masivă a preţului petrolului şi de inflaţia galopantă. În bugetul revizuit adoptat de Dumă luna trecută, cheltuielile pentru apărare au fost reduse cu 4,8% în raport cu bugetul iniţial, aprobat anul trecut. Guvernul rus are intenţia să întârzie viitorul plan de zece ani de reînarmare, experţii occidentali estimând că „economia rusă nu mai generează suficiente resurse pentru finanţarea programului de reînarmate aflat în curs”.

Cele mai citite

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

Detalii noi despre prăbușirea avionului Jeju Air: Date extrase din cutiile negre

Autoritățile sud-coreene au făcut progrese semnificative în ancheta privind prăbușirea avionului Jeju Air în Muan, Coreea de Sud, care a dus la moartea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă