5.1 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialPrim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre Brexit: Executivul european va fi de...

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre Brexit: Executivul european va fi de partea Irlandei

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că Republica Irlanda trebuie să dezvolte numeroase strategii creative pentru a se asigura că Brexit-ul va fi cât mai uşor de gestionat, dar că Dublinul nu trebuie să negocieze direct cu Londra, relatează agenția Reuters, citează Agerpres.

Irlanda, cu o economie dependentă în mare măsură de comerțul cu Marea Britanie, și singura frontieră terestră cu Regatul Unit, este considerată drept țara ce va avea cel mai mult de pierdut când marele său vecin va părăsi Uniunea Europeană.

”Sunt aici pentru a sublinia foarte clar că executivul european va fi de partea Irlandei când va trebui să ținem seama de circumstanțele foarte speciale cu care Irlanda se va confrunta în dezbaterea privind Brexit-ul. Dar, pentru a fi un succes, trebuie, de asemenea, ca voi să fiți angajați foarte activ în aceasta, cu toată creativitatea de care poate da dovadă poporul irlandez, pentru a fi siguri că găsim cea mai bună soluție și că vor fi cât mai puțin pagube pentru toate părțile implicate”, a spus Timmermans.

Timmermans a spus, de asemenea, că este o obligație păstrarea ”miracolulului” reprezentat de așa-numitul ‘Acord din Vinerea Mare’ din 1998, care a pus capăt a trei decenii de violențe sectare în Irlanda de Nord. Prin urmare, el a făcut apel la Irlanda să reziste tentației de a demara tratative bilaterale paralele cu Londra, care va negocia în următorii doi ani cu UE condițiile post-Brexit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă