5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialPreședintele Ucrainei refuză ideea de a primi compensații financiare din partea Rusiei...

Președintele Ucrainei refuză ideea de a primi compensații financiare din partea Rusiei în schimbul Crimeei

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei reglementări a problemei privind anexarea Peninsulei Crimeea prin "compensații" financiare din partea Rusiei, idee formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman, informează AFP citată de Agerpres.

"Resping în mod ferm afirmațiile privind 'un fapt împlinit' pe care l-ar constitui anexarea Crimeei", a spus Poroșenko în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiune de toamnă.

Consiliul Europei "nu a fost creat (…) pentru apeluri în vederea schimbării unui teritoriu contra bani, petrol sau gaz", a declarat Poroșenko. "El a fost creat pentru a menține valorile și principiile noastre fundamentale și — cel mai important — pentru a le apăra dacă este necesar", a adăugat el.

"Doar respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei vom putea ajunge la pace și la stabilitate în Europa", a subliniat Petro Poroșenko, fără a-l cita nominal pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în Cehia pentru orientarea sa prorusă în dosarul ucrainean, a evocat cu o zi înainte problema Peninsulei Crimeea, în timpul unui discurs susținut tot în fața APCE.

"Dacă vom încerca să restituim Crimeea Ucrainei, va fi un război în Europa. Merită să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, nu există nicio îndoială, este un fapt împlinit", a spus Zeman.

"Dacă există un dialog între Rusia și Ucraina, cred — și aceasta este doar opinia mea personală — că ar putea exista o compensație pentru Crimeea, sub o formă financiară, sau sub formă de gaz sau petrol", a adăugat președintele ceh.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014, după ocuparea peninsulei de trupe ruse și un referendum calificat drept ilegal de Kiev și țările occidentale. Această anexare a fost urmată de o serie de sancțiuni europene și americane la adresa Moscovei, încă în vigoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă