3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele CC a Republicii Moldova: Rusia se implică masiv şi nedorit în...

Preşedintele CC a Republicii Moldova: Rusia se implică masiv şi nedorit în alegerile parlamentare de duminică

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, susţine că există "implicări masive şi nedorite" în alegerile de duminică din partea Rusiei care "asistă mediatic, financiar şi nu doar” acele formaţiuni politice care promit o apropiere de ea, informează Mediafax.

"În Republica Moldova, alegerile nu sunt politice, nu e un banal exerciţiu de formare a puterii de stat. În realitate, mâine (duminică – n.r.), ca şi de fiecare dată, moldovenii vor avea de făcut o alegere geopolitică. Aşa este construit sistemul în Moldova, că se votează pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietică, şi mâine se va da exact aceeaşi bătălie. Cetăţenii moldoveni vor fi puşi în situaţia să opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie după anumite timpuri care au apus, slavă Domnului, şi sper eu nu vor mai reveni".

Întrebat dacă vor fi alegeri corecte în Republica Moldova, el a spus că speră că scrutinul "se va desfăşura normal", însă a adăugat că există "implicări masive şi nedorite" din partea Rusiei, care "asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă".

"În partea care ţine de corectitudinea scrutinului este un scrutin complicat, unde asistăm la implicări masive şi nedorite din partea vecinilor noştri estici, în mod special, este vorba de Federaţia Rusă, care asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă. Sperăm foarte mult că scrutinul se va desfăşura normal, sperăm că cetăţenii Republicii Moldova care sunt în afara ţării vor avea posibilitatea să voteze şi scrutinul să decurgă onest, sincer şi cu respectarea tuturor normelor legale".

Întrebat cum se aşteaptă să fie votul moldovenilor, Tănase a răspuns că poate spune doar cum îşi doreşte el să fie rezultatul şi, mai exact, ca "acele formaţiuni politice care subscriu valorilor europene şi care văd Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare".

"Pot să vă spun cum vreau eu să fie rezultatul. Vreau ca acele formaţiuni politice care subscriu valorilor europene şi care văd Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare. Este ok să ţinem minte trecutul, dar este o prostie să te întorci acum de unde ai pornit. Este corect ca, dacă te-ai angajat într-un proiect, bunăoară noi ne-am angajat să mergem spre Europa, să continuăm acea cale până vom atinge punctul final şi vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene", a afirmat Alexandru Tănase.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a făcut aceste declaraţii sâmbătă, la finalul ceremoniei în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "1 Decembrie 1918".

Tănase a oferit simbolic reprezentanţilor universităţii o bucată din sârma ghimpată care era amplasată pe malul moldovean al Prutului pentru a despărţi Republica Moldova de România.

La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, prezent la eveniment, a vorbit şi el despre alegerile de duminică spunând că scrutinul "este un moment crucial pentru destinul prezent, dar mai ales cel viitor al Republicii Moldova".

"Este un moment crucial pentru destinul prezent, dar mai ales cel viitor al Republicii Moldova care va marca profund soarta noastră europeană, soarta noastră comună. (…) E bine să fim împreună, împreună suntem mai puternici, suntem mai uniţi. Tocmai de aceea mă bucur foarte mult că, aici, la Alba Iulia, Chişinăul şi Alba Iulia, Chişinăul, Bucureşti, Republica Moldova se îmbrăţişează într-o perfectă armonie şi un viitor european comun", a spus Iurie Reniţă.

Duminică vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. În România au fost amenajate secţii de votare la sediul Ambasadei din Bucureşti, la misiunea consulară din Bucureşti, la Consulatul din Iaşi, la Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău şi Iaşi.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă