Premierul britanic Theresa May a declarat joi, într-un interviu, pentru Financial Times, că vrea un Brexit rapid şi ordonat, însă a recunoscut că întregul proces va fi foarte complex. Comentariile sale vin la numai câteva ore după ce miercuri a obţinut o victorie în Parlamentul de la Londra, care a votat cu largă majoritate o moţiune care sprijină calendarul stabilit pentru lansarea ofcială a negocierilor de ieşire din Uniunea Europeană.
Acolo unde presa europeană vede un Brexit dur pentru Marea Britanie, mai ales după ultimele declaraţii venite de la Bruxelles, primul ministru britanic admite numai că va fi un proces complex. În interviul pentru cotidianul "Financial Times", Theresa May a mai spus că vrea întregul porces de negociere să fie cât mai rapid şi mai ordonat posibil.
Calendarul său pentru Brexit a fost aprobat aseară, în Parlamentul de la Londra, cu o majoritate confortabilă, 404 de voturi pentru şi 75 împotrivă, ceea ce înseamnă undă verde pentru premierul Theresa May să activeze, la 31 martie, anul viitor, Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fapt ce echivalează cu lansarea oficială a negocioerilor de ieşire din Uniunea Europeană.
Însă, moţiunea aprobată aseară de deputaţii britanici mai conţine şi cererea ca guvernul să prezinte în parlament, înainte de momentul 31 martie, planul privind negocierile cu Bruxelles-ul. Moţiunea a fost votată inclusiv de deputaţii laburişti, care au susţinut la referendumul din iunie rămânerea în Uniunea Europeană, tocmai contând că guvernul va prezenta acest plan al negocierilor, însă agenţia Reuters scrie că, acceptând amendamentul guvernului, care a cerut susţinere pentru calendarul Brexit-ului, deputaţii laburişti au căzut într-o capcană şi că miniştrii din guvernul conservator al premierului Theresa May vor începe Brexit-ul fără să consulte parlamentul.
Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a negat însă şi a spus că, dacă guvernul nu va prezenta un plan detaliat al negocierilor, laburiştii vor depune o nouă moţiune în parlament. Primul ministru speră să poată respecta calendarul începerii negocierilor cu Uniunea Europeană, chiar dacă un tribunal a decis că guvernul are nevoie de aprobarea parlamentului pentru a activa Articolul 50. Guvernul a atacat această decizie şi este aşteptată o hotărâre a Curţii Supreme. Până atunci, premierul Theresa May înceracă să nu-şi dezvăluie strategia pe care o va avea în negocioerile cu Uniunea Europeană şi a spus că deja şi-a prezentat planul pentru negocieri, adică să obţină cel mai bun acord posibil cu europenii în privinţa schimburlor comerciale, mai multe acorduri bilaterale cu ţările din afara Uniunii şi controlul migraţiei.
Însă, în urmă cu două zile, cancelarul german Angela Merkel a avertizat din nou că negocierile Marii Britanii cu europenii nu vor fi o călătorie de plăcere, în timp ce negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a atras atenţia că timpul trece şi că un acord între cele două părţi trebuie încheiat până în octombrie 2018, astfel încât procedura să fie finalizată până la alegerile europene din 2019. BBC citează titluri din presa europeană care după declaraţiile lui Michel Barnier prevede un Brexit dur pentru Marea Britanie.