1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialPraga, cuibul spionilor Kremlinului

Praga, cuibul spionilor Kremlinului

Preşedintele ceh, Milos Zeman (foto), a „închis poarta castelului din Praga“ pentru ambasadorul american după comentariile acestuia percepute drept critice la adresa deciziei Republicii Cehe de a asista la comemorarea celui de-al doilea război mondial, la Moscova. Liderii UE au decis boicotarea ceremoniei din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina, dar Zeman, care a părăsit adesea linia UE şi critică sancţiunile contra Moscovei, a declarat că va asista. Rusia încearcă să îşi întărească influenţa în ţările post-comuniste din Europa Centrală şi Cehia este una dintre ţinte.

Rusia a încercat recent să uzeze de puternica dependenţă a regiunii Europei Centrale de gazul rusesc ca mijloc de a câştiga influenţă politică. Şi desigur, prin intensificarea propagandei pro-ruse prin intermediul media socială sau prin furnizarea de fonduri şi formarea de grupuri extremiste. Scopul este de a crea dezbinări în UE şi NATO sau unele organizaţii internaţionale.

Pentru a-şi atinge scopurile, Rusia îşi foloseşte spionii şi potrivit unui fost şef al serviciilor secrete militare din Cehia, Praga a devenit o ţintă majoră pentru agenţii secreţi ruşi şi chinezi care încearcă să ajungă la secretele NATO şi să se folosească de statutul Republicii Cehe de membru al UE. După ce în presa cehă au apărut informaţii potrivit cărora trei prezumptivi spioni ruşi au fost invitaţi să părăsească Praga în linişte, Guvernul ceh s-a străduit să minimalizeze incidentul prezentându-l minor pentru a nu inflama încă odată problema cu serviciile secrete ruseşti care datează de multă vreme. Cei trei agenţi aveau relaţii diplomatice cu misiuni ruse în străinătate, unul dintre ei fiind angajat la ambasada din Praga, după cum preciza revista cehă Respekt, forţând Praga să refuze confirmarea sau negarea veridicităţii datelor.

Generalul Andor Sandor, fost şef al serviciilor secrete militare cehe, retras în 2002, declară că detaliile din jurul acestei ultime afaceri între cehi şi serviciile secrete ruse au prea puţină importanţă pentru că scandalul de spionaj din Praga este departe de a fi un incident izolat. „Avem astfel de probleme de ceva vreme. Fără îndoială, este mult mai rău acum decât în perioada războiului rece, pentru că atunci ruşii nu ne spionau şi Germanii şi SUA îşi retrăseseră agenţii“, a declarat generalul. El a mai precizat că „acum, forţa de anvergură a serviciilor secrete contra ţării noastre provine de la ruşi şi de la chinezi“. Iar după debutul conflictului din Ucraina, anul trecut, Rusia a crescut numărul spionilor săi în Republica Cehă.

Număr crescut de agenţi

Serviciul de informaţii secrete ceh (BIS) a avertizat că după debutul crizei din Ucraina, Rusia a trimis un număr „extrem de mare“de spioni, generalul Sandor estimând că Moscova are un interes special în rezervele energetice cehe, în accesul la informaţiile NATO şi de influenţa Cehiei ca membru al UE. Rreferindu-se la acţiunile Rusiei în Cehia, generalul Sandor arată că „am fost folosiţi pentru că ne aflăm în sfera lor de interes şi ei doresc ca ţara noastră să fie o trambulină pentru NATO şi UE“.

Republica Cehă a fost un aliat al NATO din 1999 şi membru în UE după 2004, dar relaţia cu Rusia a rămas ambivalentă, recent ministrul său al Apărării a refuzat să primească trupe NATO pe sol cehesc şi recent, şeful statului a suscitat indignare în rândul opoziţiei când a anunţat că vrea să participe la parada din 9 mai de la Moscova, cu ocazia aniversării Zilei Victoriei, ceremoniile fiind găzduite de preşedintele rus, Vladimir Putin. „Putin vrea să facă din noi parteneri mai puţin de încredere pentru UE, parteneri mai puţin fiabili pentru NATO. Ruşii au găsit un loc bun pentru a lucra, pentru că scena noastră politică este divizată între susţinerea NATO şi oamenii care vorbesc cât de bine era înainte“, explică generalul Sandor. „Deşi suntem o ţară mică, acum 35 de ani aveam aici 100.000 de militari sovietici, în aşa fel încât ruşii cunosc foarte bine ţara noastră“, a mai subliniat Sandor.

Ţintele spionajului rus

Potrivit unor surse BIS, aproape 30 de membri ai personalului ambasadei Rusiei din Praga sunt spioni şi serviciile secrete cehe au avertizat de câteva ori despre prezenţa serviciilor secrete ruse în Cehia. Este dificil de spus câţi funcţionari ai ambasadei ruse sunt spioni, dar faptul că misiunea diplomatică a Rusiei are 150 de angajaţi iar cea a SUA doar 70 și cea a Chinei 28 înseamnă ceva.Desigur că Rusia nu este singura care este interesată de Republica Cehă, dar activităţile de informaţii ale ruşilor sunt mult mai concentrate. Ruşii s-au specializat în a şti ce fac cehii în materie de rezerve strategice, surse de energie, cunoştinţe strategice, în timp ce agenţii chinezi nu sunt interesaţi de schimbarea politicii cehe.

Sandor arată că interesele Rusiei în Cehia sunt destinate cercetării ştiinţifice, operând după vechiul principiu „dacă puteţi zbura, puteţi şi dezvolta“. Principiu confirmat de similitudinea dintre avioanele sovietice şi cele americane.

În Cehia, ruşii vizează programul nuclear paşnic, gazul furnizat şi aprovizionarea cu petrol pentru a influenţa politica acestui stat din Europa Centrală. Potrivit experţilor, ambasada nu este singurul loc de unde operează spionii Rusiei. Există oameni de afaceri ruşi care călătoresc peste tot în lume şi vin în Cehia pentru „muncă“ fiind în general membri ai GRU şi SVR. Ruşii spionează Cehia ştiind că Europa poate fi destabilizată în folosul lor. Generalul Sandor a declarat că „ruşii operează în fostele state aliate socialiste, operează în Polonia, în Slovacia, funcţionează în Ungaria, Bulgaria, România.

În plus, propaganda pro-rusă a luat proporţii şi contrar Poloniei şi ţărilor baltice, organizaţii ruse sunt legate de extremiştii cehi şi slovaci. În Europa Centrală, în special în Cehia şi în Slovacia, există în prezent susţinători ai politicii lui Putin în Ucraina şi sunt împotriva NATO. Totul a fost demonstrat de planificarea participării lui Zeman la ceremoniile din 9 mai la Moscova.   

Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă