Consiliul naţional de combatere a discriminării rasiale din Polonia a fost desființat, miercuri, de Guvernul conservator, pe motiv că nu era eficient. Decizia a fost criticată de opoziţie şi de Avocatul Poporului, preocupaţi de multiplicarea actelor rasiste, informează AFP, citat de Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Varşovia a precizat că un delegat al Guvernului va prelua competențele acestui organism. Consiliul, înfiinţat cu trei ani în urmă de guvernul liberal condus de formaţiunea Platforma Civică (PO), „a fost un fel de invenţie a lui Donald Tusk”, actualul preşedinte al Consiliului European, pe atunci premier, a mai spus purtătorul de cuvânt al actualului guvern al partidului conservator şi eurosceptic Dreptate şi Justiţie (PiS).
În replică, opoziţia şi ombudsmanul Adam Bodnar au criticat decizia executivului, estimând că Polonia are acum şi mai multă nevoie de acest consiliu, având în vedere creşterea numărului actelor rasiste semnalate în ultimii ani şi mai ales de când a început criza provocată de valul de migranţi veniţi în Europa. „Păcat. Acest consiliu este absolut indispensabil, mai ales în contextul multiplicării actelor rasiste şi xenofobe”, a declarat Avocatul Poporului.
Conform datelor Parchetului, anul trecut erau deschise peste 1.500 de proceduri penale în dosare de discriminare şi de ură rasială, faţă de numai aproximativ 60 în anul 2009.
În opinia ombudsman-ului polonez, există „o legătură directă” între criza migratorie ce afectează Uniunea Europeană şi creşterea numărului cazurilor de ură şi violenţă rasială în Polonia. „Temerile faţă de refugiaţi formulate de unele partide politice au alimentat comentariile rasiste pe internet, fără să existe vreo condamnare’ din partea actorilor vieţii publice”, a adăugat Adam Bodnar.
Justiţia poloneză investighează în prezent în special un act antisemit petrecut în oraşul Wroclaw, unde un manechin ce reprezenta un evreu a fost ars în luna noiembrie, stârnind un val de emoţie în întreaga ţară.