UPDATE 15.40: Polonia și Slovacia au anunțat că nu vor pune în aplicare cotele obligatorii de refugiați, în pofida verdictului Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a respins plângerile împotriva acestui mecanism formulate de Ungaria și Slovacia, relatează agențiile Reuters și EFE, scrie Agerpres.
'Eram convinsă că aceasta va fi decizia (CJUE), dar ea nu schimbă deloc politica guvernului polonez în ceea ce privește migrația', a spus premierul polonez Beata Szydlo.
La rândul său, premierul slovac Robert Fico a declarat că țara sa 'respectă pe deplin verdictul Curții UE', dar a subliniat că poziția sa critică față de repartizarea solicitanților de azil între statele UE va fi aceeași și nu va accepta cotele obligatorii.
'Poziția noastră față de cote nu se schimbă. În viitor vom continua să facem eforturi ca solidaritatea să fie arătată în alte moduri decât prin primirea unor refugiați care nu vor să vină aici', a explicat Fico. El a precizat de asemenea că în verdictul CJUE 'nu există nicio amenințare cu sancțiuni'.
Plângerile înaintate de către Slovacia şi Ungaria cu privire la cotele obligatorii de relocare a imigranţilor au fost respinse, miercuri, de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, adăugând că Bruxellesul îşi păstrează dreptul de a impune acest sistem statelor membre, informează Reuters şi BBC, potrivit Mediafax.
UE poate impune statelor membre COTE obligatorii de relocare a azilanţilor. Plângerile Ungariei şi Slovaciei au fost respinse de Curtea de Justiţie
Iniţial, Guvernele de la Budapesta şi Bratislava au contestat legalitatea planului de relocare a migranţilor lansat în septembrie 2015.
După disputele care au izbucnit în interiorul Uniunii Europene cu privire la sistemul cotelor obligatorii, Curtea Europeană de Justiţie a decis că UE are dreptul să impună Guvernelor naţionale un număr de imigranţi. Criza migraţiei a luat amploare în urmă cu doi ani, când peste un milion de oameni au ajuns în Europa.
”Curtea respinge acţiunea înaintată de către Slovacia şi Ungaria îndreptată împotriva mecanismului provizoriu pentru relocarea obligatorie a solicitanţilor de azil. De fapt, acest mecanism ajută Grecia şi Italia să facă faţă crizei migraţiei începută în 2015 şi respect principiul proporţionalităţii”, se arată într-un comunicat al Curţii de Justiţie a UE.
Sistemul cotelor obligatorii a fost iniţiat de către Comisia Europeană şi a fost votat de majoritatea statelor membre, însă mai multe state din Europa centrală şi de est şi-au exprimat nemulţumirile faţă de acest program, adăugând că societăţile lor nu pot integra comunităţi mari de migranţi. Acest sistem prevedea relocarea a aproximativ 160.000 de persoane, dar numai 25.000 au fost relocate până în prezent.