Responsabilii Pentagonului au anunţat că vor închide sau vor reduce prezenţa în zeci de baze din Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Portugalia, decizia făcând parte dintr-un plan mai larg de reorganizare, care va permite economisirea a 500 milioane dolari în fiecare an. Pentagonul a precizat că reorganizarea nu va avea repercusiuni asupra capacităţii armatei americane de a răspunde unei eventuale crize pe continent; în unele cazuri ar putea răspunde mai rapid unei astfel de crize, ca urmare a unei poziţionări mai bune.
Statele Unite au decis reducerea uşoară a prezenţei lor militare în Europa şi vor închide 15 baze militare şi vor înceta activităţile în special la baza aeriană Mildenhall din Marea Britanie. „Reorganizarea reţelei de infrastructură militară se va traduce prin diminuarea lejeră a nivelului forţelor noastre din Europa”, a precizat Departamentul Apărării într-un comunicat. Majoritatea forţelor retrase din Marea Britanie şi Portugalia şi din alte locații din Europa vor fi redesfăşurate în Germania şi Italia. În timp ce Armata americană a Aerului va reduce efectivele în Marea Britanie, s-a precizat că Anglia va fi prima ţară europeană ce va dispune de avioane de vânătoare F-35 la baza Lakenheath, situată în apropiere de Suffolk, nu departe de Mildenhall, care găzduieşte pentru moment avioane de realimentare şi avioane şi elicoptere folosite în operaţiunile speciale.
Prezenţa militară americană în regatul britanic se va diminua cu 2.000 de persoane în urma acestei mişcări, iar în Germania va creşte cu câteva sute de militari. Măsurile anunţate prevăd şi plecarea a 500 de militari de la baza Lajes, din arhipelagul portughez Azore. De asemenea, vor fi închise baze din Belgia, Olanda şi Germania. Planul Pentagonului va permite economisirea a 500 milioane dolari pe an, dar s-a precizat că economiile nu se traduc printr-o pierdere a puterii militare americane. Relocalizările şi reorganizarea vor permite „maximalizarea capacităţilor noastre militare în Europa şi vom putea susţine mai bine aliaţii noştri, aliaţi şi parteneri în NATO în regiune”, a declarat secretarul Apărării, Chuck Hagel.
La ora actuală, în Europa sunt staţionaţi 67.000 de soldaţi americani, din care 40.800 în Germania, 10.700 în Italia şi 8.700 în Marea Britanie. John Conger, secretar adjunct la Apărare, a precizat că „circa 1.200 militari americani şi posturi de susţinere civilă vor fi reduse şi circa 6.000 de persoane din personalul american vor fi relocalizate în Europa. Până la 1.100 posturi din ţările-gazdă ar putea fi, de asemenea reduse şi cei circa 1.500 de europeni care lucrau pentru SUA ar putea fi afectaţi în cursul următorilor ani, ca urmare a deplasării poziţiilor lor spre zone unde avem nevoie să rămânem pe termen lung”.
Momentul anunţat de Pentagon intervine în mijlocul tensiunilor crescânde în întreaga Europă ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut.