Paul Manafort a devenit brusc o piatră de moară legată de picioarele lui Donald Trump, New York Times dezvăluind că şeful de campanie al candidatului republican la Casa Albă este suspectat de corupţie în Ucraina după ce anchetatorii de la Kiev au descoperit un „registru negru“ în localurile partidului pro-rus al ex-preşedintelui Ianukovici în care se menţionează că 12,7 milioane de dolari au fost afectaţi preşedintelui său de campanie, Paul Manafort, între 2007 şi 2012. Omul lui Trump a negat acuzaţiile ziarului spunând că nu există dovadă că a acceptat acele plăţi. Între altele, anchetatorii ucraineni au descoperit că banii făceau parte dintr-un „off-the-books“, sistem ilegal de plată.
Afacerea a fost dezvăluită duminică seară de publicaţia americană şi candidata democrată la prezidenţiale, Hillary Clinton îi cere explicaţii lui Trump. În timp ce Donald Trump este deja acuzat că face jocul Moscovei, aceste dezvăluiri privind legături între Manafort şi partidul fostului aliat al lui Vladimir Putin în Ucraina întăresc suspiciunile. Într-un comunicat, stafful de campanie al lui Hillary Clinton cere candidatului republican să „divulge relaţiile lui Paul Manafort şi ale tuturor angajaţilor sau consilierilor lui Trump cu entităţi ruse sau pro-Kremlin“. Criticile nu vin doar din tabăra democrată, unii republicani cerându-i lui Manafort să demisioneze.
Este povestea unui lobbyst american cu clienţi multipli. După Mobutu, Siad Barre, Savimbi şi alţi dictatori sau şefi de război celebri, corupţi şi violenţi, Manafort lucrează acum pentru Donald Trump. Şi prin New York Times, aflăm că a lucrat şi pentru preşedintele Viktor Ianukovici, omul lui Putin în Ucraina.
Secretele biroului din Kiev
Pe o stradă înverzită din apropierea Pieţei Independenţei din Kiev se află un birou folosit ani de zile de şeful campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, între 2007 şi 2012, când era consultant pentru partidul politic aflat la putere în Ucraina. Mobila şi obiectele personale se aflau acolo în luna mai. Se pare că şi prezenţa lui Manafort în capitala ucraineană unde anchetatorii guvernamentali examinează dosare secrete în care au găsit numele său ca şi al societăţilor de care se ocupa. Anchetatorii caută să descâlcească o reţea coruptă despre care precizează că era folosită pentru jefuirea activelor şi în influenţarea alegerilor ucrainene în cursul administraţiei principalului client al lui Manafort, ex-preşedintele Viktor Ianukovici.
În plus, procurorii anchetează un grup de societăţi-ecran offshore care au ajutat membrii anturajului lui Ianukovici să finanţeze modul lor somptuos de viaţă, între care un palat prezidenţial cu un zoo privat, teren de golf şi de tenis. Printre sutele de tranzacţii obscure, aceste întreprinderi au făcut o afacere de 18 milioane dolari – vânzarea activelor televiziunii ucrainene prin cablu unui partener ales de Manafort şi oligarhul rus, Oleg Deripaska, un apropiat aliat al preşedintelui Vladimir Putin. Participarea lui Manafort în interesele financiare din Rusia şi din Ucraina au fost deja evidenţiate, dar cum relaţiile americane devin o problemă crescândă în campania prezidenţială – de la declaraţiile favorabile ale lui Trump referitoare la Putin şi anexarea Crimeii la piratarea ruşilor a e-mailu-rilor democraţilor – o examinare a activităţilor lui Manafort oferă noi detalii asupra modului cum a amestecat politica şi afacerile în afara vederii publicului şi a beneficiat de puternice interese, aflate acum sub controlul noului guvern de la Kiev.
Pe urma banilor
Anchetatorii anti-corupţie declară că plăţile destinate lui Manafort, nedeclarate, se află în centrul anchetei lor, dar trebuie să determine cum a primit banii efectiv. Deşi americanul nu este ţinta în ancheta lor distinctă asupra activităţilor offshore, el a fost implicat în tranzacţiile financiare.
Paul Manafort este printre numele ce figurează pe listele conturilor negre ale Partidului Regiunilor al lui Ianukovici. Lucrând în Ucraina, Manafort s-a poziţionat pentru a profita de ofertele comerciale care beneficiau de conexiunile sale realizate prin consiliile sale politice.
Înainte de a fugi în Rusia, Ianukovici şi Partidul Regiunilor se bazau pe consiliile lui Manafort şi ale cabinetului său, care i-au ajutat să câştige alegeri.
În acea perioadă, consilierul american nu s-a înregistrat ca agent extern la Ministerul Justiţiei al SUA – aşa cum se cere celor care caută să influenţeze politica americană în folosul clienţilor străini. Nu se ştie dacă activităţile lui Manafort au necesitat înscrierea, deşi el a lucrat şi pentru refacerea imaginii clientului său în Vest şi a ajutat administraţia lui Ianukovici apărând urmărirea principalului său rival, Iulia Timoşenko.
12,7 milioane de dolari ar fi primit Paul Manafort, potrivit Biroului naţional de luptă împotriva corupţiei, care a obţinut „registrul negru“ al lui Viktor Ianucovici. Numele americanului apare de 22 de ori în document.