România este un aliat puternic și important al NATO în ceea ce privește stadiul de implementare a angajamentelor pentru măsurile de creștere a rezilienței luate la Summitul de la Varșovia, a declarat, marți, asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Turner, potrivit Agerpres.
"România este unul din cei mai puternici aliați NATO în această privință, dar și în altele. Este de lucru în continuare în toate cele șapte cerințe de bază, dar acest lucru este valabil pentru toți aliații. Nu este niciun aliat care îndeplinește total aceste cerințe de bază. (…) Va rămâne un obiectiv în lucru pentru că întotdeauna vor fi noi provocări, noi amenințări și trebuie să ne gândim", a afirmat Turner.
El a arătat că, în contextul actual de securitate, "dificil și în schimbare", toate statele NATO trebuie să-și întărească reziliența față de o gamă largă de amenințări.
"Întărirea cerințelor de reziliență necesită un efort pe termen lung. (…) Trebuie să construim legături solide între autoritățile civile și cele militare. (…) Trebuie să avem un sistem de reziliență care să poată gestiona tot felul de provocări, de la dezastre naturale, la atacuri-hibrid și la o întreagă diversitate de alte provocări", a adăugat oficialul NATO.
La rândul său, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a opinat că România nu are un domeniu anume în care să se poată spune că este mai vulnerabilă, întrucât pregătirea pentru urgențele civile este una continuă.
"Nu există un punct pe care să-l atingi și să spui: gata, suntem rezilienți, am terminat. Nu, este ceva care se întâmplă în permanență. Implementezi, faci proceduri, te uiți unde ai vulnerabilități, le îmbunătățești, dar tot trebuie să revizuiești. (…) Acum ne uităm la proceduri, să le îmbunătățim în toate instituțiile și agențiile pentru a fi siguri că în cazul unei urgențe civile, fie că e un conflict sau nu, chiar dacă e un cutremur sau orice alt fel de urgență civilă, trebuie să fim rezilienți, să putem continua să funcționăm", a explicat Arafat.