FBI a făcut publice concluziile anchetei asupra afacerii e-mailurilor profesionale trimise de Hillary Clinton prin mesageria personală când era secretar de stat. Nu poate fi acuzată în justiţie, dar dosarul rămâne devastator din punct de vedere politic în acest an electoral.
Preşedintele american, Barack Obama, a făcut campanie pentru prma oară, marţi, alături de candidata democrată la prezidenţiale, Hillary Clinton. Vizibil încântat de a regăsi ambianţa campaniei electorale, Obama s-a alăturat bătăliei în curs pentru Casa Albă şi a lăudat atuurile fostei prime doamne, Hillary Clinton, care şi-a văzut orizontul judiciar luminându-se câteva ore mai devreme. FBI a recomandat neurmărirea ei în justiţie pentru utilizarea mesageriei personale când era secretar de stat. Anunţul a reprezentat, desigur, sfârşitul unui lung coşmar pentru Hillary Clinton şi anunţul FBI a fost făcut câteva ore înaintea organizării, la Charlotte, Carolina de Nord, a primului ei miting în prezenţa lui Barack Obama. Ambii au venit de la Washington la bordul Air Force One, avionul prezidenţial.
Cu trei săptămâni înaintea Convenţiei Democrate de la Philadelphia, în cursul căreia Hillary Clinton va fi formal investită candidat al partidului, soţia lui Bill Clinton intenţionează să profite din plin de susţinerea prezidenţială pentru a mobiliza un electorat care îşi pierde entuziasmul.
Problema este că anunţul şefului FBI nu este suficient pentru asigurarea electoratului american. Potrivit mai multor sondaje, mulţi nu au încredere în candidata democrată la prezidenţiale, iar audierea ei de către FBI în cadrul anchetei privind „afacerea e-mailurilor“ este „un simbol perfect al handicapului de care suferă candidata în cursa sa pentru Casa Albă. Mulţi oameni nu îi acordă încredere“, potrivit Washington Post. În sondaje, oamenii au declarat că ezită să o voteze pentru că a minţit sau are ceva de ascuns, mai arată WP.
Întâlnire pe aeroportul din Phoenix
Această lipsă de încredere s-a accentuat în ultimele zile printr-o vie polemică iscată în jurul Lorettei Lynch, ministrul Justiţiei. Ea s-a întâlnit săptămâna trecută cu ex-preşedintele Bill Clinton, în cadrul unei întrevederi denunţată ca un aranjament ilegal de către Donald Trump, candidatul republican. Avionul fostului preşedinte şi soţul lui Hillary Clinton, s-a aflat luni staţionat alături de cel al Lorettei Lynch pe aeroportul din Phoenix, Arizona. Bill Clinton a fost văzut urcând în avionul ministrului, pentru a discuta cu ea. Lynch a prezentat acea întâlnire ca întâmplătoare, dar republicanii nu au înghiţit explicaţia. „Doar un nebun ar crede că întâlnirea dintre Bill Clinton (cu ministrul american al Justiţiei) nu a fost aranjată sau că Hillary nu ştia“. Totul reaprinde dosarul fierbinte al e-mailurilor de care candidata democrată nu se poate debarasa.
„Numeroase neglijenţe“
Concluziile anchetei FBI sunt severe şi evidenţiază numeroase neglijenţe, dar poliţia federală nu recomandă urmărirea în justiţie a lui Hillay Clinton în „afacerea e-mailurilor“. De luni de zile, ea se confruntă cu această afacere a e-mailurilor ei profesionale trimise între 2009 şi 2013, când se afla în fruntea Departamentului de Stat. În timp ce aceste mesaje conţineau, pentru mulţi, informaţii sensibile. Hillary Clinton a folosit constant mesageria sa şi un server privat pentru corespondenţă, în locul reţelei securizate şi specific prevăzută pentru acest gen de postări de înaltă responsabilitate.
Partea gravă este totalitatea analizei lui Comey privind judecata lui Hillary Clinton. Ea a subliniat în campanie că Donald Trump, candidatul republican este iresponsabil şi periculos. Or, directorul FBI a apreciat că Hillary Clinton a comis una din mişcările cele mai iresponsabile din istoria modernă a Departamentului de Stat. Din punctul său de vedere, Hillary Clinton a gestionat prost salvarea informaţiilor de securitate naţională.
Decizia anunţată de şeful FBI a iritat republicanii, Trump denunţând un „sistem trucat“. Şi întrevederea dintre Clinton şi Loretta Lynch este un motiv în plus de neîncredere. „Vinovată, nu. Incompetentă şi arogantă, da“ – a declarat Edward J. Rollins, un strateg republican care lucrează cu un grup de susţinere în campania lui Trump.
Afacerea e-mail-urilor lui Hillary Clinton continuă să prezinte un risc politic devastator pentru candidata democrată la prezidenţiale.