Preşedintele american efectuează o vizită la Riad cu un mesaj familiar: Statele Unite nu vor abandona aliaţii din Golf în lupta lor cu Iranul, putere regională suspectată că încearcă să aducă atingere securităţii lor.
Barack Obama se întâlneşte azi, la Riad, cu regele saudit Salman şi a doua zi va participa la un summit cu ţările Consiliului de Cooperare al Golfului, în care sunt membri şi Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar şi Oman. Președintele american vrea să găsească un mijloc pentru ca statele din Golf şi Iranul să ajungă la o „pace rece” care ar atenua tensiunile sectare din regiune şi ar limita propaganda militantismului islamist.
Vizita preşedintelui Obama la Riad are loc într-un context tensionat – guvernul saudit ameninţă că va vinde active americane de sute de miliarde dolari pe care le deţine în cazul în care Congresul american va adopta proiectul de lege care ar putea face regatul saudit responsabil în faţa tribunalelor americane pentru atentatele din 11 septembrie 2001. New York Times precizează că ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, declara luna trecută în legătură cu acest proiect de lege că „Arabia Saudită va fi constrânsă să vândă până la 750 miliarde dolari în titluri ale Trezoreriei şi alte active din SUA înainte de a fi îngheţate de tribunalele americane”. Această ameninţare este un alt semn al escaladei tensiunilor între Arabia Saudită şi SUA.
Într-un interviu acordat canalului CBS înaintea vizitei în Arabia Saudită, Barack Obama a declarat că se opune acestui proiect de lege care ar permite aducerea liderilor saudiţi în faţa tribunalelor americane pentru atentatele din 11 septembrie. Textul, susţinut de democraţi şi republicani, nu a fost încă supus unui vot în Congres, dar suscită deja vii tensiuni. Obama a anunţat deja că se va opune prin veto şi acest subiect spinos riscă să complice şi mai mult vizita sa la Riad.
Proiectul de lege, adoptat în acest an de Comitetul judiciar al Senatului, precizează că imunitatea acordată naţiunilor străine în faţa tribunalelor americane, în virtutea unei legi din 1976, nu trebuie aplicată în cazurile în care naţiunile se dovedesc”vinovate de atentate teroriste care ucid americani pe solul american”. Dacă proiectul de lege este adoptat de cele două Camere ale Congresului şi este semnat de preşedinte, ar putea deschide drumul pentru examinarea rolului guvernului saudit în atentatele din 11 septembrie. Nici o implicare a Arabiei Saudite nu a fost demonstrată, dar 15 din cei 19 piraţi ai aerului erau cetăţeni saudiţi
Lobby-ul Administraţiei
New York Times citează responsabili ai Administraţiei americane şi surse din Congres potrivit cărora „ameninţările saudite au făcut obiectul discuţiilor intense în cursul ultimelor săptămâni între legislatori şi Departamentul de Stat şi Pentagon”. De asemenea, se arată că Administraţia Obama a făcut presiuni în Congres pentru blocarea trecerii proiectului de lege printr-un lobby intens care a înfuriat familiile victimelor atentatelor din 11 septembrie.
Într-o şedinţă de informare ţinută cu uşile închise pe colina Capitoliului la 4 martie, Anne W. Patterson, secretar de stat, şi Andrew Exum, înalt responsabil la Pentagon asupra politicii în Orientul Mijlociu, le-au spus membrilor Comisiei Senatului pentru forţele armate că trupele americane şi civilii ar putea fi în pericol juridic dacă alte ţări decid să se răzbune şi să ridice imunitatea americanilor în străinătate.
S-a discutat şi despre impactul ameninţării saudite specifice. Edwin M. Truman, cercetător la Institutul Peterson de economie mondială, susţine că saudiţii probabil fac o „ameninţare vidă”. Vânzarea a sute de miliarde dolari în active americane ar fi nu numai dificilă din punct de vedere tehnic, dar probabil ar cauza turbulenţe pe pieţele mondiale pentru care ar fi acuzaţi saudiţii. Între altele, ar putea destabiliza dolarul american – moneda la care este indexat rialul saudit.
Alianţa SUA cu Arabia Saudită s-a deteriorat în ultimii ani, de când Casa Albă a dezgheţat relaţiile cu Iranul, inamicul regatului saudit.