1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialObama, așteptat cu soluții pentru criza din Irak

Obama, așteptat cu soluții pentru criza din Irak

Preşedintele american Barack Obama a fost aşteptat, luni seară, la întoarcerea dintr-un weekend prelungit cu familia în California, cu soluţii în dosarul irakian pe care, cel puţin pentru o vreme, l-a crezut rezolvat, comentează AFP, preluată de Mediafax.

Bombardamente cu avioane de luptă sau cu drone, consolidarea ajutorului pentru Guvernul irakian (în domeniul pregătirii, informaţiilor), cooperare cu Iranul: în faţa avansului insurgenţilor islamişti în Irak, preşedintele Statelor Unite a "analizat în detaliu toate opţiunile", a explicat secretarul de Stat John Kerry.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că preşedintele Barack Obama s-a aflat în legătură directă în cursul weekendului din Palm Beach cu Susan Rice, consilierul pentru probleme de securitate naţională. În plus, Obama urma să se întâlnească luni seară la Casa Albă cu membri ai Consiliului Naţional de Securitate pentru discuţii privind diferitele opţiuni de aplicat în criza din Irak.

La sfârşitul săptămânii trecute, Barack Obama anunţa că îşi rezervă câteva zile pentru "a strânge toate informaţiile necesare" privind situaţia din Irak.

Între timp, combatanţii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au înregistrat noi progrese pe teren şi au anunţat pe Twitter că au masacrat 1.700 de soldaţi şiiţi, informaţie care nu poate fi confirmată din surse independente, dar care a provocat o condamnare vehementă din partea Statelor Unite.

La sfârşitul lunii mai, într-un discurs susţinut la Academia West Point, preşedintele Obama a prezentat principalele orientări ale politicii externe americane, subliniind că intervenţia militară nu poate fi "singura componentă a leadership-ului american".

La mai puţin de trei săptămâni după acest discurs, în faţa unei înaintări fulgerătoare în Irak a combatanţilor din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant, Obama ar putea fi nevoit să decidă o eventuală intervenţie militară în Irak.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Caitlin Hayden, a reamintit, însă, că trimiterea trupelor în Irak a fost exclusă de Casa Albă, dar a subliniat că, în decursul anului, Statele Unite au "crescut periodic" ajutorul pentru Guvernul irakian în domeniul securităţii, făcând referire la pregătirea armatei, furnizarea de echipament şi informaţii.

Pe de altă parte, preşedintele Obama a anunţat luni seară că 275 de militari americani sunt în curs de mobilizare în Irak pentru a proteja Ambasada SUA din Bagdad şi pe cetăţenii americani care lucrează în misiunea diplomatică din capitala irakiană. Această forţă "este echipată pentru luptă", a precizat liderul american.

– Cooperarea cu Iranul ridică probleme

Cu toate că şi-a exprimat dorinţa de a trece la o nouă etapă după un deceniu de război (în Afganistan şi Irak), preşedintele Barack Obama se vede din nou prins în conflictul din Irak, dar şi din Siria, în condiţiile în care cele două sunt strâns legate.

"Ceea ce s-a întâmplat la Mosul, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, care a căzut în mâinile insurgenţilor, este un avertisment pentru administraţia americană că criza din Siria nu se limitează doar la Siria", consideră Suzanne Maloney, expert la Brookings Institution din Washington.

Maloney, expert în Orientul Mijlociu, consideră că administraţia Obama are "responsabilitatea să depună eforturi pentru găsirea unor soluţii şi să nu se limiteze doar la simpla gestionare a crizelor". "Concret, acest lucru are în vedere discuţii cu toate părţile din regiune, în special cu iranienii", explică ea.

Washingtonul şi Teheranul au interese comune evidente în dosarul irakian, însă preşedintele Obama va trebui să caute o modalitate pentru a stabili o eventuală cooperare cu Iranul, ţinând cont de faptul că problema este sensibilă din punct de vedere politic din Statele Unite.

„Discuţii scurte” în legătură cu criza din Irak au avut loc luni la Viena între reprezentanţii celor două ţări, cu prilejul negocierilor privind programul nuclear al Teheranului, a anunţat luni seară Departamentul de Stat. „Viitorul ne va arăta dacă vom continua discuţiile cu Iranul în legătură cu Irakul”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Marie Harf.

Pe de altă parte, Pentagonul şi Casa Albă au subliniat că nicio coordonare a acţiunilor militare între Statele Unite şi Iran nu s-a aflat în centrul discuţiilor.

Senatorul republican John McCain a apreciat, la rândul său, că "ar fi cea mai mare prostie" ca Teheranul să fie considerat partener în gestionarea crizei din Irak. "Cu cât aşteptăm, cu atât mai mult partenerii irakieni vor deveni mai dependenţi de regimul iranian. Acest lucru nu este nici în interesul nostru şi nici în conformitate cu valorile noastre", a subliniat senatorul John McCain.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă