Noul preşedinte ales al Filipinelor este avocatul populist Rodrigo Duterte, care pentru propunerile crude şi declaraţiile şocante este comparat cu Donald Trump.
La 71 de ani, ex-primarul marelui oraş meridional Davao a fost ales la începutul lunii preşedintele Filipinelor, urmând să depună jurământul la 30 iunie pentru un mandat de şase ani. A sedus filipinezii cu propuneri dominate de cruzime şi a promis că va lansa o campanie nemiloasă contra criminalităţii şi a evocat chiar 100.000 de morţi ale căror cadavre vor îngrăşa peştii din golful Manilla. După victorie, a întins mâna rivalilor săi după o campanie de diviziuni înverşunate care l-a determinat pe preşedintele care şi-a încheiat mandatul, Benigno Aquino, să-l acuze că este un dictator în devenire, susceptibil să supună arhipelagul unui regim de teroare.
Stilul candidatului, irumperea surpriză pe scena politică naţională şi capacitatea de a răsturna codurile politicii convenţionale au făcut comentatorii să-l compare cu candidatul republican probabil la Casa Albă, Donald Trump. În urmă cu câteva zile, Duterte s-a angajat să restabilească pedeapsa cu moartea (abolită în 2006) şi să autorizeze forţele de ordine să „tragă pentru a ucide“. „Voi presa Congresul să restabilească pedeapsa cu moartea prin spânzurare“, explicând că preferă spânzurătoarea în locul plutonului de execuţie pentru că nu vrea risipirea gloanţelor. A mai precizat că cei care vor fi condamnaţi pentru două crime vor fi spânzuraţi de două ori. „După prima spânzurare, va urma a doua până când capul va fi total desprins de corp. Îmi place asta pentru că sunt nebun“. A avertizat că „Dacă rezistaţi, dacă veţi rezista cu violenţă, ordinele mele pentru poliţie vor fi să vă împuşte pe toţi“.
Omul este un obişnuit al controverselor şi cea mai mare gafă a fost să îl califice pe Papă „fiu de c…“ fără să îi scadă popularitatea. Nici chiar faptul că a glumit asupra faptului că vrea să fie primul la violul colectiv al unei misionare australiană, în 1989.