Pentru prima oară de la lansarea campaniei aeriene contra Statului Islamic în Irak,în urmă cu o lună, forţele americane au efectuat un raid contra poziţiilor jihadiste de lângă Bagdad. Loviturile aeriene au fost confirmate de Centcom, comandamentul armatei americane pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, care a precizat că raidul a avut ca scop susţinerea armatei irakiene „în ofensiva contra teroriştilor Statului Islamic”. O altă lovitură aeriană a avut loc în nordul Irakului, lângă Sinjar şi a distrus şase vehicule ale SI. Din 8 august, forţele americane au efectuat în total 162 de raiduri aeriene contra extremiştilor ultraradicali sunniţi din nordul irakian.
Raidul de lângă Bagdad deschide o nouă etapă în lupta SUA contra SI, după ce preşedintele Barack Obama a promis extinderea ofensivei anti-jihadiste în Irak şi în curând şi în Siria. Până acum, loviturile aeriene au pus accentul pe poziţiile SI în nordul şi vestul Irakului, în apropierea capitalei regionale kurde Erbil, la barajele de lângă Mossul şi Haditha, sau asupra muntelui Sinjar, unde jihadiştii asediau sute de civili yazidi.
La Washington, Congresul urma să-şi exprime marţi punctul de vedere asupra războiului în timp ce comitetul Senatului asupra serviciilor armatei urma să îi audieze pe directorul Pentagonului, secretarul Apărării, Chuck Hagel şi pe generalul Martin Dempsey, liderul şefilor Statelor Majore. Barack Obama a avut o reuniune la Casa Albă cu noua echipă pentru coordonarea eforturilor aliate contra SI, condusă de generalul în retragere John Allen şi de reprezentantul Departamentului de Stat, Brett McGurk. Luni, la Paris, comunitatea internaţională s-a angajat să susţină Irakul „prin toate mijloacele” contra Statului Islamic şi participanţii din 27 de ţări arabe şi occidentale şi trei organizaţii internaţionale au acuzat SI că este „o ameninţare nu doar pentru Irak, dar şi pentru toată comunitatea internaţională”.
SI a declanşat o ofensivă fulgerătoare în nordul Irakului, la jumătatea lui iunie şi acum controlează circa 40% din teritoriul acestei ţări, dar şi o parte din Siria.
Misiunea secretă a generalului
Teheranul a refuzat să coopereze cu SUA în coaliţia contra Statului Islamic dar a trimis în misiune secretă în Irak cel mai periculos general al său. Misteriosul general Qassim Soleimani, un specialist al misiunilor secrete în străinătate, conduce celebrele unităţi Quds, echipe de elită ale Gărzii revoluţionare iraniană ce acţionează în străinătate. Noua misiune în Irak a lui Soleimani este antrenarea irakienilor contra jihadiştilor sunniţi ai SI. Recent, generalul iranian a apărut în mijlocul zonei fierbinţi Amirli, în nordul Irakului, unde a fost transportat cu elicopterul, un zbor riscant deasupra poziţiilor combatanţilor SI. Timp de două luni, oraşul şiit Amirli a fost asediat de SI, dar pentru prima oară forţele irakiene au reuşit să elibereze şi să apere oraşul de atacurile teroriştilor, sub conducerea lui Soleimani.
În Iran, el este considerat cel mai periculos general. Nerăbdător şi acţionând la limita temerităţii, ambiţios, inteligent şi foarte carismatic. În urma revoltelor contra şahului Iranului, Soleimani s-a alăturat Gardienilor Revoluţiei şi misiunile sale sunt „top secret”, Iranul fiind foarte zgârcit când este vorba de folosirea Gardienilor Revoluţiei în străinătate. Succesul lor este puţin cunoscut în diferitele participări fie că este vorba de Irak, Siria, Gaza sau Liban. Despre actuala misiune în Irak se ştie doar că Soleimani a susţinut, în calitate de consilier militar, miliţiile irakiene în Amirli.