Preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute „prin spatele” său care s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei, pe fondul unei crize bilaterale.
Mediafax aminteşte că, după ce s-a întâlnit vineri cu Recep Tayyip Erdogan la Washington, Barack Obama a denunţat încălcări ale libertăţii presei în Turcia. Liderul de la Casa Albă pare să se refere la cazul notoriu al unor jurnalişti turci – Can Dundar şi Erdem Gul -, care riscă să fie condamnaţi la detenţie pe viaţă pentru că au dezvăluit imagini ce ar surprinde aprovizionarea cu arme de către serviciile secrete turce a insurgenţilor sirieni.
Criticile preşedintelui american au atras reacţia vehementă a lui Recep Tayyip Erdogan. „Am auzit cu întristare declaraţii făcute prin spatele meu. În cursul discuţiilor pe care le-am avut cu Obama, nu au existat referiri la aceste probleme”, a afirmat Erdogan, citat de ziarul Hurriyet, la revenirea din Statele Unite.
„Jignirile şi ameninţările nu pot fi considerate libertate a presei sau critici”, a adăugat liderul islamisto-conservator de la Ankara. „Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei”, a afirmat Erdogan.
Este posibil ca Recep Erdogan să fi făcut o aluzie la situaţia principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil consideră că rivalul său politic se bucură de susţinerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulţumit că Statele Unite oferă susţinere miliţiilor kurde din Siria şi Irak, în contextul conflictului dintre Ankara şi mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).