Noi proteste la Barcelona. Guvernul Spaniei cercetează ipoteza unui amestec al Rusiei în Catalonia

de Mihai Diac , 11 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 22:31, 11 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Susținătorii independenței Cataloniei au ieșit din nou în stradă, la Barcelona, în timp ce guvernul Spaniei cercetează o implicare rusească în criza catalană, informează sâmbătă TVR.

Suspiciuni legate de o implicare a Moscovei au apărut după ce pe rețelele de socializare au fost remarcate mesaje legate de Spania, postate de pe teritoriul Rusiei. Guvernul de la Madrid cercetează ipoteza unui amestec al Rusiei în tulburările din Catalonia după ce au fost depistate acțiuni intense de propagandă pe rețelele sociale.

Ministrul Apărării din Spania,  Maria Dolores de Cospedal, a declarat că "Guvernul nostru a verificat că multe mesaje de pe rețelele de socializare provin de pe teritoriul Rusiei. Folosesc expresia exactă „teritoriul Rusiei", pentru că asta nu înseamnă neapărat că avem confirmarea implicării guvernului rus. De aceea trebuie să acționăm cu prudență".

Mișcările separatiste din Catalonia nu au găsit susținere în interiorul Uniunii Europene, dar liderul Partidului Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, s-a declarat solidar cu cetățenii catalani care, în opinia sa, vor să trăiască sub steagul catalan și să vorbească limba catalană.

Partidele din cea mai înstărită regiune spaniolă se pregătesc să participe la alegerile anticipate din 21 decembrie, iar formațiunile separatiste au decis să-i includă pe liste și pe foștii oficiali arestați de justiția spaniolă.

Manifestanții au ieșit din nou pe străzile din Barcelona ca să critice demiterea guvernului regional și arestarea foștilor miniștri catalani.

8 dintre aceștia și 2 lideri ai unor ONG-uri pro independență sunt cercetați în arest preventiv după ce au fost implicați în organizarea referendumului din 1 octombrie.

Comentarii

 • Sa fim corecti

  12 noiembrie 2017 9:42

  Toti o duc bine si dorssc sa fie uniti cu Catalonia cata vreme plateste anual Spaniei si UE un bir de 17 miliarde euro...

  raspunde comentariului
 • Catalin

  12 noiembrie 2017 8:56

  Întrebarea e Cui folosește acest lucru?Uniunii Europane nu ,Spaniei nu,nici măcar Catoloniei și atunci putem întreba Cine nu dorește o Europă unită și puternică?Este Catalonia calul troian?Răspunsurile vă rog să le dați singurii.Trolli rog să se abțină!

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design