-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialNetanyahu, dezavuat de Mossad

Netanyahu, dezavuat de Mossad

Guardian şi Al-Jazeera au publicat documente secrete  potrivit cărora premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost contrazis de propriile servicii secrete în 2012, când  expunea la ONU principalele părţi ale programului nuclear al Iranului şi faptul că într-un an urma să se doteze cu arma atomică. În timp ce au loc negocieri de ultimă oră între SUA, aliaţii lor şi Iran asupra unui acord privind dosarul nuclear iranian, Rusia oferă rachete antiaeriene Antel-2500 republicii islamice.

Lumea serviciilor secrete este una aparte şi motivaţiile dezvăluirii unor documente secrete pot avea sau nu un anume scop, pot viza sau nu o anume „ţintă“ , dar informaţiile secrete au în mod cert o putere subversivă care poate schimba destine la nivel local, regional sau mondial. Dezvăluirea lor urmărește forţarea unui deznodământ al unui context neştiut de opinia publică şi relevă amploarea datelor deţinute de multă vreme de respectivele servicii secrete. De ce apar acum documentele „top secret“ ale Mossad-ului şi ale altor agenţii similare?

Datele dezvăluite de cotidianul britanic Guardian şi canalul tv qatariot Al Jazeera provin din schimburile între serviciile secrete sud-africane şi omologii lor străini printre care Mossad-ul israelian, CIA americană sau MI6 britanic şi acoperă o perioadă de circa zece ani, între 2006 şi decembrie 2014.

Unul din aceste schimburi evocă intervenţia lui Benjamin Netanyahu la tribuna ONU în 2012, când a venit cu un carton ce prezenta o bombă pe punctul de a exploda pentru a demons­tra starea avansată a programului nuclear iranian. Declarând că se baza pe informaţiile Agenţiei internaţionale pentru energie atomică (AIEA), premierul israelian asigura că, începând din 2013, Iranul nu va mai avea nevoie „decât de câteva luni sau doar de săptămâni pentru a obţine suficient uraniu în vederea fabricării primei sale bombe atomice“.

Câteva săptămâni mai târziu, Mossad a alcătuit un raport, primit de serviciile secrete din Africa de Sud la 22 octombrie 2012, în care se arăta că Iranul „nu pare pregătit pentru a îmbogăţi uraniu la un nivel suficient pentru producerea de bombe nucleare“. Potrivit Guardian, episodul ilustrează o fisură între retorica oamenilor politici israelieni şi analiştii serviciilor secrete ale ţării.

Publicarea acestor comunicaţii secrete intervine pe fondul unui viitor discurs al lui Netanyahu în Congresul SUA pe tema Iranului, prevăzut pentru 3 martie, o intervenţie care face valuri atât în SUA, cât şi în Israel. Primul-ministrul israelian, în campanie pentru legislativele din 17 martie, se teme că Statele Unite şi partenerii din grupul „5 plus 1“ vor semna un acord prea favorabil Iranului. Duminică, el deplângea faptul că „terorismul ucigaş“ al Teheranului nu „a împiedicat comunitatea internaţională să continue negocierea unui acord nuclear cu Iranul, care îi va permite să construiască o capacitate industrială pentru dezvoltarea armelor nucleare“.

Guardian mai dezvăluie că MI6 britanic şi alte servicii secrete aliate, au făcut presiuni, între 2007 şi începutul anului 2009, pentru blocarea vânzării de echipamente ale unei întreprinderi sud-africane unei companii iraniene, suspectată a fi fost implicată în programul iranian de rachete balistice.

Firma sud-africană Electric Resistance Furnaces (ERFCO) şi-a închis porţile după ce a capotat contractul estimat între 500.000 şi un milion de dolari. Potrivit serviciilor secrete britanice, vânzarea ar fi permis creşterea semnificativă a capacităţii Iranului de a produce rachete balistice „dintre care unele ar fi putut purta focoase nucleare“.

Un discurs care deranjează Casa Albă

„Pericolele nuclearizării Iranului“ este tema discursului pe care îl va pronunţa Benjamin Netanyahu la 3 martie în Congresul american. Evenimentul, organizat în comun de republicani şi Ambasada Israelului, se pare că a provocat iritarea preşedintelui Obama, care a anunţat deja că nu se va întâlni cu Netanyahu, o premieră în istoria relaţiilor dintre cele două ţări. Vice-preşedintele Joe Biden şi mai mulţi democraţi au anunţat intenţia de a boicota această intervenţie a premierului israelian.

La 21 ianuarie, considerând că este „puţin obişnuit“ să afli despre venirea unui reprezentant al unei ţări străine printr-un comunicat al republicanilor în locul celui interesat, John Kerry s-a declarat uimit. În acea zi, Casa Albă nu fusese anunţată de venirea lui Benjamin Netanyahu decât cu puţin timp înaintea comunicatului preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. „Faţă de sfidările actuale, rog premierul israelian să se exprime în faţa Congresului asupra gravelor ameninţări pe care le reprezintă islamul radical şi Iranul asupra securităţii noastre şi a modului nostru de viaţă“. Dacă John Kerry, şeful diplomaţiei americane, a estimat că Netanyahu este „binevenit“ oricând, Barack Obama a reacţionat cu nervozitate, „cu furie“ potrivit unor publicaţii americane, şi a făcut cunoscut prin intermediul lui Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, că „protocolul clasic este ca liderul unei ţări să ia contact cu liderul ţării în care se deplasează; este modul în care sunt organizate vizitele preşedintelui Obama în străinătate şi acest eveniment pare deci o abatere de la protocol. Israelienii nu ne-au informat despre această  vizită“. 

„Bibi“, mărul discordiei

Or, această vizită pe tema nuclearizării iraniene intervine în momentul în care Obama continuă în cadrul grupului „5 plus 1“ (cu Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) negocierile cu Iranul, care trebuie să ajungă la un acord înainte de 1 iulie 2015. Negocieri pe care Israelul, prin intermediul Congresului controlat de republicani,  ar dori să le vadă eşuate şi să se prelungească sancţiunile contra Teheranului. Pentru a stinge „incendiul“ şi a se asigura de susţinerea democraţilor, preşedintele Knessetului, Yuli Edelstein, şi ambasadorul Israelului în SUA s-au întâlnit la începutul lunii cu Nancy Pelosi, şefa grupului democrat în Congres. A apărut însă o ameninţare, venită din rândul celor mai recalcitranţi. Miliardarul Sheldon Adelson a accentuat presiunea la 6 februarie: acest magnat al jocurilor, a opta avere mondială, important donator de fonduri al Partidului Republican şi membru al comitetului de conducere al Coaliţiei republicane evreieşti (Republican Jewish Coalition), a ameninţat că îşi va folosi toţi banii pentru a umili şi împiedica realegerea oricărui membru al Congresului care nu va asista la discursul lui „Bibi“. Situaţia nu face decât să adauge un plus la tensiunea deja existentă între Washington şi Tel-Aviv.   

Cele mai citite

Incident diplomatic la Damasc. Noul lider al Siriei nu a dat mâna cu ministrul de externe al Germaniei

Vizita miniștrilor german și francez de externe în Siria a provocat primul scandal între noul regim de la Damasc și Occident, după ce liderul...

Atacul lui Asamoah Gyan! Critici dure pentru foștii coechipieri de la CM 2010

Cel mai bun marcator din istoria Ghanei, Asamoah Gyan, a criticat atitudinea colegilor săi după penalty-ul ratat în meciul istoric cu Uruguay. „Lași!”: Gyan, nemulțumit...

Zelenski un nou apel către partenerii străini pentru consolidarea apărării antiaeriene

Rusia a utilizat peste 300 de drone kamikaze şi aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, împotriva localităţilor ucrainene de la începutul anului 2025,...
Ultima oră
Pe aceeași temă