7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO și principalele state occidentale sunt de partea Guvernului de la Madrid...

NATO și principalele state occidentale sunt de partea Guvernului de la Madrid în conflictul cu Catalonia

SUA și principalele state din Europa Occidentală, precum și NATO au anunțat, vineri, că sunt de partea Guvernului de la Madrid, condus de premierul Rajoy, în conflictul legat de proclamarea independenței Cataloniei.

Un oficial al Alianței Nord-Atlantice a declarat că Spania rămâne un aliat important al NATO iar criza din Catalonia reprezintă o problemă internă care trebuie rezolvată în cadrul instituțional spaniol, relatează Reuters citată de Agerpres.

Întrebat în legătură cu declarația de independență a Parlamentului catalan, oficialul NATO a răspuns: "Spania este un aliat angajat, care contribuie în mod semnificativ la securitatea noastră comună. Problema Cataloniei este o afacere internă care trebuie rezolvată în cadrul ordinii constituționale a Spaniei".

Statele Unite ale Americii au afirmat vineri că sprijină "unitatea" Spaniei.

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei și Statele Unite sprijină măsurile constituționale luate de guvernul spaniol care vizează menținerea unei Spanii puternice și unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie și un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA și Spania "cooperează strâns pentru a promova prioritățile economice și de securitate comune".

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a anunțat vineri că nu recunoaște declarația de independență a Cataloniei adoptată de parlamentul regional catalan, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy, transmite agenția EFE.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a precizat într-un comunicat faptul că Berlinul susține 'poziția clară' a lui Mariano Rajoy pentru apărarea 'ordinii constituționale' în Spania.

'Am spus-o mereu: unicul interlocutor în Spania este Mariano Rajoy', a menționat la rândul său președintele Emmanuel Macron în fața presei, în timpul unei vizite la baza aerospațială de la Kourou (Guyana Franceză).

De asemenea, președintele Franței a insistat că actuala criză din Catalonia 'este o afacere internă spaniolă'.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei Republici', o ruptură fără precedent în Spania. La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă