15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscova a ameninţat că va riposta în caz de intervenţie militară americană...

Moscova a ameninţat că va riposta în caz de intervenţie militară americană Obama a redirecţionat tirul rachetelor dinspre Damasc spre Mosul

SUA şi Rusia au trecut în acest weekend de „criza rachetelor“ asupra Damascului, Obama renunțând să ia în considerare acest plan propus de importanți membri ai administrației sale.

Statele Unite au ameninţat armata siriană, care ase­dia­ză Alep şi care, împreună cu aliaţii ruşi, bombardează continuu acest oraş strategic, cu „acțiuni cinetice“ asupra instituțiilor guvernamentale. CIA și Marele Stat Major Interarme au avertizat Administrația Obama că eșecul în a apăra orașul Alep ar submina lupta împotriva terorismului dusă de coaliția condusă de SUA în Siria. În acest weekend erau prevăzute o întrunire a Comitetului principal al Administrației și una a Consiliului Național de Securitate, în care să se ia o decizie privind „acțiunile cinetice“. 

Însă, conform unor surse oficiale, încercarea consilierului pe probleme de securitate națională, Susan Rice, de a aranja întâlnirea dintre Obama și secretarul Apărării, Ashton Carter, și președintele șefilor de Stat Major, generalul Joseph Dunford, a eșuat. Obama se concentrează pe recucerirea orașului irakian Mosul, aflat sub controlul ISIS, pentru care se prevede o ofensivă majoră la 19 octombrie. Aproximativ 12.500 de luptători americani de elită au fost comasați pentru această ofensivă, cea mai mare desfășurare de forțe în Irak din 2006-2007, când SUA se războiau cu Al Qaeda. Președintele ame­rican se pare că se va mulțumi cu Mosul ca succes împotriva terorismului până la încheierea mandatului său.

Kremlinul a votat ocuparea Siriei pe termen nedefinit

Rusia a ripostat imediat față de intențiile americanilor, prin purtătorul de cuvânt al Mi­nisterului rus al Apărării, Igor Konașenkov, care a anunţat că apărarea antiaeriană rusă va doborî orice aparat de zbor ne­identificat în Siria, subliniind că Siria are pe teritoriul său sisteme de apărare S-300 şi S-400 gata de a fi folosite. Konașenkov a avertizat că loviturile aeriene sau tirurile de rachete asupra armatei și instituțiilor regi­mului Assad ar pune în pericol personalul rus al sistemelor de apărare aeriană. „Toate iluziile de amatori asupra existenţei a­vioa-nelor invizibile vor face faţă unei realităţi dezamăgitoare“, a ­subliniat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a comasat forţe militare în Siria, trupe, avioane şi sisteme avansate de rachete, în special pentru a întări zona costală a provinciei Latakia. 

Duma de Stat a ratificat în unanimitate, în acest weekend, tratatul militar cu Siria, care permite trupelor rusești să staționeze pe teritoriul sirian și să folosească baza Hmeimin pe termen nedefinit și fără plată. Serviciile secrete occidentale au raportat că intenția Rusiei este de a delimita o enclavă, total sub controlul Siriei, care să protejeze viitoarea exploatare a gazului din Marea Mediterană (partea aflată în apele teritoriale siriene, în dreptul portului Tartus), pe care regimul Assad i-a promis-o lui Putin.

Iranul intenționează să facă din Alep un oraș șiit

Pe 6 septembrie a fost semnalată la Alep prezenţa generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul forţelor de elită Qods (corpul de operaţiuni externe al Gardienilor Revoluţiei iraniene). Împreună cu comandantul Forţelor Tiger Army arabe siriene, a discutat planuri de bătălie ofensive în provincia Alep. Experţii estimează că prezenţa lui Soleimani la Alep anunţă o strategie de „anihi­lare a rebelilor“. După o lună de operaţiuni costisitoare, coaliţia susţinută de puterea aeriană rusă, care bombardează „casă cu casă“, împreună cu milițiile șiite teroriste Hezbollah au lansat o ofensivă asupra Alepului. În timp ce discuţiile diplomatice continuă între marile puteri pentru o încetare a focului şi o reglementare a conflictului în Siria, unde civilii au devenit ţinte ale raidurilor aeriene, serviciile secrete avertizează că Teheranul formează o miliție șiită cu recruți din Irak pentru a repopula orașul, după ce civilii sunniți vor fi siliți să plece sau vor fi uciși. 

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și șeful diplomației americane, John Kerry, au catalogat bombardarea barbară a civililor din Alep drept „crime de război“, pentru care atacatorii ar trebui judecați. 

„Iskander-M“ în Kaliningrad

Rusia a transferat sâmbătă în ­enclava Kaliningrad rachete ­„Iskander-M“ cu capacitate nucleară. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a precizat că este vorba despre exerciţii de rutină și că aceste unităţi „vor fi deplasate în cadrul antrenamentelor militare ale forţelor armate ruse“. Potrivit experților, „Iskander-M“ sunt capabile să ameninţe Polonia, inclusiv instalaţiile americane de apărare antirachetă instalate în această ţară. Intenţia Kremlinului este de a instala un punct strategic forte.

Consiliul de Securitate al ONU a respins sâmbătă o rezoluție introdusă de Rusia, prin care se propunea împărțirea forțelor rebele siriene în „forțe moderate“ și „forțe extremiste“, fără a se face vreo referire la stoparea bombardamentelor barbare asupra țintelor civile din Alep, efectuate de aviația rusească și cea a lui Bashar al-Assad.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă