0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialMohamed Abdeslam îi cere fratelui său Salah, principalul SUSPECT în atacurile de...

Mohamed Abdeslam îi cere fratelui său Salah, principalul SUSPECT în atacurile de la Paris, să se PREDEA

Mohamed Abdeslam i-a cerut duminică fratelui său Salah, căutat după atacurile teroriste de la Paris, să se predea, relatează radioteleviziunea belgiană RTBF, citată de Mediafax.

Mohamed Abdeslam susține că fratele lui s-a răzgândit în ultima clipă şi nu şi-a mai detonat centura cu explozibili. Într-un interviu pentru RTBF, Mohamed Abdeslam îi cere fratelui său Salah să se predea „pentru a putea oferi răspunsuri familiei sale, dar şi oamenilor şi familiilor victimelor. Preferăm să-l vedem la închisoare decât într-un cimitir”.

Mohamed se declară însă cuprins de tristeţe şi de furie faţă de celălalt frate al său, Brahim, care şi-a detonat vesta cu explozibili la un restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris, pe 13 noiembrie.

Mohamed Abdeslam se declară convins că fraţii lui au fost mai degrabă manipulaţi decât radicalizaţi. El crede că fratele lui, Salah, s-a răzgândit în ultima clipă şi nu a participat la atentatele de la Paris, soldate în total cu 130 de morţi. „Salah este foarte inteligent. În ultima clipă a decis să se întoarcă din drum. El a văzut că ceva nu corespunde cu ceea ce aştepta şi s-a răzgândit. Amintesc că la ora actuală, nu ştim dacă el chiar a ucis, dacă era în acel loc. Predă-te!”, îi cere Mohamed lui Salah.

Mohamed Abdeslam afirmă că nu a văzut niciun semn suspect la fraţii săi şi nu a ştiut nicio clipă ce se întâmpla. „Mi-am văzut fraţii cu 2-3 zile înainte să plece. Nu era niciun semn. Nu a existat adio, la revedere”. Bărbatul povesteşte că a aflat de la mama sa că cei doi fraţi „au plecat într-o călătorie de iarnă, la schi”.

Salah era urmărit de Securitate, iar Brahim încercase să plece în Siria, dar Mohamed susţine că nu a ştiut nimic. „În urmă cu şase luni, am văzut o schimbare în comportamentul lor. Dar faptul că trăiau mai sănătos, se rugau, nu mai consumau alcool, mergeau la moschee din când în când nu este neapărat un semn de radicalizare”, conchide el.

Salah Abdeslam este căutat în continuare de autorităţi, fiind bănuit că a plecat în Belgia a doua zi după atentate, cu ajutorul a doi bărbaţi, Hamza Attou şi Mohammed Amri, arestaţi la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, şi inculpaţi.

Potrivit unor surse, Salah Abdeslam s-ar afla în Regiunea Bruxelles şi ar încerca să fugă în Siria. Abdeslam ar avea o geacă largă, sub care ar ascunde o centură cu explozibili, fiind pregătit să comită un atac sinucigaş, i-a spus avocatei sale unul dintre bărbaţii care l-au ajutat să vină în Belgia.

Avocata Carine Couquelet a declarat la televiziunea belgiană că această informaţie ridică semne de întrebare, inclusiv posibilitatea ca Salah Abdeslam să fi ezitat să-şi detoneze centura explozivă la Paris, aşa cum a făcut fratele său Brahim.

Prieteni ai lui Abdeslam au declarat pentru ABC News că au vorbit cu el pe Skype şi le-a spus că se ascunde la Bruxelles şi încearcă cu disperare să ajungă în Siria.

Aceştia au precizat că suspectul este prins la mijloc, între autorităţile europene care îl caută şi membrii grupării Stat Islamic, care îl „urmăresc”, nemulţumiţi că nu şi-a detonat centura cu explozibili.

Potrivit presei belgiene, poliţia din Bruxelles a fost în alertă joi seara, în urma unor informaţii obţinute de serviciile secrete conform cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...

Donald Tusk vrea revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că și-ar dori un ''Breturn'' în locul Brexit, după ce a discutat vineri despre cooperarea dintre Regatul Unit...

Vortexul polar lovește SUA: Gerul extrem și ninsorile vor afecta 300 de milioane de oameni

Un vortex polar este prognozat să afecteze săptămâna viitoare cea mai mare parte a Statelor Unite, inclusiv regiuni sudice neobișnuit de friguroase. Serviciul Meteorologic Național...
Ultima oră
Pe aceeași temă