Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis, joi, că Parlamentul Regatului Unit trebuie consultat înainte de a se declanșa procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, chiar dacă populația s-a pronunțat deja, prin referendum, în favoarea acestuia.
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a apreciat faptul că dacă această decizie va trebui să obțină acordul parlamentului pentru declanșarea oficială a ‘divorțului’ de Uniunea Europeană, ea va face necesară votarea unei legi de către ambele camere legislative, precizează Agerpres.
„Judecătorii au stabilit ce anume nu putem face și nu exact ce anume putem face, însă presupunem că este nevoie de o lege a parlamentului, așadar atât a Camerei Comunelor, cât și a Camerei Lorzilor.
Oamenii sunt cei pe care parlamentul îi reprezintă — 17,4 milioane dintre ei, cel mai mare mandat din istorie, au votat să ieșim din Uniunea Europeană. Vom respecta acest mandat în cel mai bun mod posibil pentru interesul național britanic”, a afirmat ministrul Davis la BBC.
Deşi guvernul nu are dreptul de a începe negocierile cu UE fără aprobarea parlamentului, prim-ministrul Theresa May insistă că are această autoritate, în virtutea unei convenții constituționale denumite Prerogativa Regală, după cum explică DPA.