Dependenţa de echipamente militare din perioada sovietică, piese de schimb şi servicii de mentenanţă din Rusia este rezultatul proastei administrări a forţelor armate bulgare în ultimii 10-15, a declarat ministrul bulgar în exerciţiu al Apărării Velizar Şalamazov într-un interviu pentru BBC, preluat de Mediafax. Ieşirea ministrului vine în contextul unui "adevărat război" bulgar-rus al declaraţiilor privind o presupusă implicare rusă în Ucraina şi al presiunilor Moscovei în vederea urgentării lucrărilor la gazoductul South Stream.
O consecinţă, în contextul înfruntării actuale dintre NATO şi Rusia cu privire la rolul jucat de ruşi în conflictul din Ucraina, este că Bulgaria a ajuns dependentă de vecinii săi, Grecia şi România, pentru a-şi patrula frontierele de la Marea Neagră, a apreciat ministrul.
Şalamazov a subliniat totodată asupra unei "vulnerabilităţi foarte mari" a Bulgariei din cauza conflictului armat din Ucraina, dar a apreciat că situaţia forţelor terestre "nu este aşa de dramatică" şi că industria militară bulgară poate deservi echipamente din era sovietică, spre exemplu tancuri de tip T-72.
Ministrul a insistat asupra flotei îmbătrânite de avioane de vânătoare de tip MiG-29. Bulgaria alocă în prezent 1,3% din PIB bugetului Apărării, deşi NATO recomandă alocarea a cel puţin 2%. Trupele bulgare au scăzut la 30.000, de la 110.000 în 1999, ţinta iniţială fiind 45.000 de oameni.