12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPe cine acuză Matthew Caruana Galizia de asasinarea mamei sale, jurnalista Daphne...

Pe cine acuză Matthew Caruana Galizia de asasinarea mamei sale, jurnalista Daphne Caruana Galizia

Fiul jurnalistei care a fost asasinată, luni, a postat, pe Facebook, un mesaj în care condamnă statul și autoritățile pentru uciderea mamei sale. Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, a fost ucisă în explozia unei bombe plasată sub mașina ei. Jurnalust, în vârstă de 53 de ani, a devenit cunoscută, după ce a publicat o serie de articole în care îl acuza de corupţie pe premierul Joseph Muscat.

"Mama mea a fost asasinată pentru că a statîntre Lege și cei care au încercat să o compromită, la fel ca alți mulți junaliști puternici. Dar ea a fost victima pentru că a fost și singura persoană care a reclamat aceste nereguli. Asta se întâmplă atunci când instituțiile statului sunt incapabile și depășite de situație: ultima persoană care reclamă abuzurile este, adesea, jurnalistul, ceea ce o transformă și în prima victimă.

Nu o să uit niciodată, cum am alergat, încercând să îmi dau seama cum să deschis portiera mașinii în flăcări, țipând la polițiștii care veniseă doar cu un stingător de incendiu. Ei s-au uitat la mine. "Îmi pare rău, nu putem face nimic, mi-a spus unul dintre ei". M-am uitat în jos și erau părți din corpul mamei mele în jurul meu. Mi-am dat seama că au dreptate, era fără speranță. "Cine este în mașină?", m-au întrebat. Mama mea e în mașină, e moartă, e moartă din cauza incompetenței tale, le-am replicat.

Aceasta nu este o crimă obișnuită. Când există sânge și foc în jurul tău, asta e război. Suntem un popor în război împotriva statului și a crimei organizate, care ne-au acaparat.

Câteva ore mai târziu, în timp ce acel clovn de prim-ministru a făcut declarații despre un jurnalist care s-a ocupat doar să demonizeze personaje politice și să le hărțuiască, unul dintre sergenții poliției care ar fi trebuit să investigheze uciderea mamei mle, Ramon Mifsud, a postat pe Facebook un mesaj sfidător: "Toată lumea primește ceea ce merită, balega de vacă :)".

Da, aici suntem: statul mafiot, unde poți acum să îți schimbi sexul pe cartea ta de identitate (mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta!) Dar unde vei fi făcut bucăți pentru că ai făcut apel la libertățile de bază. Cum am ajuns aici?

O cultură a corupției a permis înflorirea guvernului în Malta. Este incredibil cum prim-ministrul acestei țări declară că nu va avea odihnă până nu va găsi vinovatul, când, el conduce un guvern care a încurajat aceste practici. Mai întâi și-a umplut biroul cu fraieri, apoi a umplut poliția cu fraieri și imbecili, apoi a umplut tribunalele cu rude și incompetenți. Dacă instituțiile ar fi funcționat deja, nu ar exista nici o asasinare pentru o investigație – iar frații mei și cu mine am avea încă o mamă.

Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardon, Konrad Mizzi, procurorul general și lista lungă de ofițeri de poliție care nu au luat nicio măsură: sunteți responsabili pentru asta", a scris Matthew Caruana Galizia.

Luni, în jurul orei locale 15:00, o explozie puternică a distrus mașina în care se afla Caruana Galizia, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate.

În cursul unei conferințe de presă, premierul Joseph Muscat, al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Caruana Galizia, a denunțat un act „barbar” și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției.

„Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democrația și libertatea noastră de expresie. Nu voi avea liniște până când nu se va face dreptate”, a declarat el.

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers.

Muscat a dezmințit categoric acuzațiile și a promis că va demisiona dacă acestea vor fi dovedite.

În primăvară, revista Politico o clasa pe Caruana Galizia printre cele „28 de personalități care fac să se miște Europa”, descriind-o drept „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, în cruciadă împotriva lipsei de transparență și a corupției în Malta”.

 

Cele mai citite

Oamenii legii au reținut peste 1.000 de permise în ultimele 24 de ore, 15 pentru consum de droguri

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a raportat intervenția la un număr de 4.238 de evenimente, dintre care 2.762 au fost dedicate menținerii...

Zelenski mulțumește SUA pentru ajutorul de 89 de miliarde de euro

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și alți lideri europeni au mulțumit SUA pentru adoptarea unui proiect de lege de ajutor vital de 89 de miliarde...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...
Ultima oră
Pe aceeași temă