Germania se aşteaptă ca negocierile cu Grecia să treneze până la încheierea actualului program de sprijin, la sfârşitul lunii februarie, şi este pregătită să joace un joc al aşteptării până în aprilie sau mai, când statul elen va rămâne fără lichidităţi, a declarat o persoană apropiată situaţiei, relatează Mediafax.
Grecia nu va intra în faliment la sfârşitul lunii februarie, pentru că are resurse să reziste dincolo de această dată, iar Germania este dispusă să aştepte până când necesarul de finanţare va deveni stringent, pentru a-şi întări poziţia în negocieri, a spus sursa, citată de Bloomberg.
Cancelarul german Angela Merkel analizează încă intenţiile premierului elene Alexis Tsipras, a adoptat o poziţie fermă şi vrea să evite să intre într-un duel cu acesta, a spus o altă sursă. Niciun membru al guvernului german nu s-a întâlnit încă cu Tsipras.
Citeşte şi: Cum își va recupera Europa banii împrumutați Greciei
Guvernul grec nu va mai continua să ceară ştergerea datoriei publice a ţării, care se ridică în prezent la 315 miliarde euro, şi propune înlocuirea actualelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanţe.
Varoufakis a propus introducerea a două noi tipuri de obligaţiuni, şi anume cele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică şi cele numite "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung.
"Guvernul elen încă lucrează la poziţia sa. Este de înţeles, având în vedere că guvernul este în funcţie de doar câteva zile. Aşteptăm informaţii şi abia apoi vom intra în discuţii", a afirmat Merkel marţi, la Berlin.
Ministrul grec de Finanţe vrea ca Grecia să încheie confruntarea cu creditorii săi, Uniunea Europeană, Banaca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
"Ce le voi spune partenerilor noştri este că vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi lăsaţi-ne spaţiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni o Grecie deformată, nu reformată»", a afirmat Varoufakis.
Ministrul de finanţe a declarat că guvernul va menţine un excedent bugetar primar cuprins între 1 şi 1,5% din Produsul Intern Brut, chiar dacă Syriza, partidul care conduce coaliţia de guvernare, nu-şi va respecta angajamentele luate în campania electorală privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.
Pe de altă parte, spaţiul de manevră al lui Merkel este limitat, în condiţiile în care se pregăteşte pentru alegeri în landuri, în Hamburg în luna februarie şi în Bremen în mai, pe fondul concurenţei partidului anti-european Alternativa pentru Germania.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul de cercetări Emnid, 68% dintre germani sunt împotriva restructurării datoriilor Greciei şi doar 28% sunt pentru o astfel de soluţie.
Una din surse a spus că Germania vrea să colaboreze cu Grecia, dar cancelarul nu va oferi statului elen un tratament special, de care alte ţări care au primit asistenţă financiară nu au beneficiat.