Străinii care aspiră să devină luptători ISIS sunt, cel mai probabil, mult mai bine educaţi decât localnicii, susţine un nou studiu realizat de Banca Mondială, pe baza unor documente interne ale grupului terorist, care au fost descoperite de curând, scrie The Independent.
Studiul, care încearcă să înţeleagă de ce atracţia către ISIS este mai mare decât cea către alte forme de extremism, a descoperit că peste un sfert dintre luptătorii străini au studii universitare şi doar 15% dintre cele 4.000 de cazuri studiate, nu au terminat liceul. Doar 2% sunt analfabeţi, ceea ce desfiinţează teoria potrivit căreia sărăcia şi nivelul de educaţie sunt direct legate de radicalizare.
Din această cercetare reise că recruţii ISIS sunt, în medie, tineri, singuri, cu acces redus la resurse sau la posibilităţi de angajare, ceea ce le îngreunează formarea unei familii. Dar chiar şi cei foarte educaţi nu înţeleg cu adevărat Islamul, ci doar câteva noţiuni de bază.
Este foarte probabil ca viitorii atentatori sinucigaşi să fi trecut prin experienţa negăsirii unui loc de muncă şi chiar să aibă abilităţi militare. În plus, ei par să fie şi cei mai bogaţi dintre recruţii străini.
Datele au fost culese din documentele a aproape 4.000 de luptători din Europa şi Orientul Mijlociu, din perioada 2013-2014, care au fost furnizate de un fost membru al unui grup destructurat în luna martie. Se crede că aceste documente ar conţine informaţii despre 10% din totalul luptătorilor ISIS.
În actele respective recruţii au trecut naţionalitatea, educaţia, vârsta, ocupaţia anterioară şi ce rol ar dori să aibă în califatul ISIS din Siria şi Irak. Vârsta medie a luptătorilor este 27 de ani, cel mai tânăr fiind din Libia – 23 de ani, iar cel mai bătrân din Indonezia – 33 de ani.
La începutul anului, Fundaţia America Nouă a constatat că tinerii se alătură grupului terorist din motive extrem de diferite şi în diverse etape ale vieţii lor, în funcţie de ţara din care provin.
În acest an, ISIS s-a confruntat cu o înfrângere militară în teritoriile pe care le deţinea. Expertul Nate Rosenblatt crede că pe măsură ce luptătorii ISIS vor fi nevoiţi să fugă din calea armatelor, lupta se va muta în plan ideologic, pentru că aceştia se vor întoarce la casele lor şi vor încerca să-i convingă pe cei din jur de corectitudinea şi importanţa doctrinei Statului Islamic.