3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialLovitură pentru liderul de la Casa Albă. Curtea de Apel din San...

Lovitură pentru liderul de la Casa Albă. Curtea de Apel din San Francisco a confirmat, luni, suspendarea decretului președintelui Trump privind migrația

Curtea de Apel din San Francisco a confirmat suspendarea decretului anti-imigrație al președintelui american, Donald Trump, de către un tribunal federal din Hawaii, provocând șefului de la Casa Albă o nouă înfrângere pe tema acestei măsuri foarte controversate, acuzată că discriminează musulmanii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Imigrația, chiar și pentru președinte, nu este un spectacol jucat de o singură persoană", stipulează Curtea de Apel, adăugând că "președintele, emițând acest decret, a depășit perimetrul autorității care i-a fost dată de Congres". Confirmăm ordinul" care bloca un decret prezidențial ce interzicea intrarea în Statele Unite a "cetățenilor din șase țări, pentru 90 de zile. Tribunalul de primă instanță nu a abuzat de puterea sa instituind o suspendare preliminară națională", arată Curtea de Apel din San Francisco.

Pe 30 martie, administrația președintelui Donald Trump a atacat din nou în apel suspendarea ordinului executiv cu privire la migrație, care interzice temporar accesul refugiaților și cetățenilor din șase țări musulmane în SUA, relata AFP.

Judecătorul federal din Hawaii, Derrick Watson, prelungise cu o zi înainte ordinul de blocare a 'Muslim Ban', pronunțat la 15 martie și transformat într-un ordin preliminar.

Acest tip de decizie nu are, în general, o dată de expirare, a explicat procurorul general al Hawaii, Doug Chin. Aceasta înseamnă că administrația Trump nu va putea pune în aplicare acest ordin executiv revizuit, semnat la 6 martie de președinte atât timp cat este contestat în instanța de judecată.

Hawaii este primul din multele state ale SUA care a angajat urmăriri judiciare împotriva acestui ordin, care închide frontierele în fața refugiaților din lumea întreagă și suspendă acordarea de vize timp de 90 de zile pentru cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen, șase țări predominant musulmane.

O primă versiune a ordinului, semnată în 27 ianuarie, fusese deja suspendată în 3 februarie de un judecător din Seattle (nord-vest), decizie validată ulterior în 9 februarie de o Curte de Apel federală din al 9-lea circuit din San Francisco — aceeași care trebuia să examineze un al doilea apel eventual al guvernului.

Cele două versiuni ale acestui decret privind migrația, dorit de Trump, au fost criticate cu asprime pentru că ele au fost interpretate ca fiind o acțiune îndreptată împotriva musulmanilor dornici să meargă în SUA.

Cele mai citite

CEO-ul BMW critică vehement interzicerea motoarelor termice după 2035, considerând-o un risc major pentru industria auto

Oliver Zipse, directorul general al BMW Group, a lansat noi critici dure la adresa deciziei Uniunii Europene de a interzice vânzarea mașinilor cu motoare...

Guvernul Ciolacu a dus salariul mediu net pe economie la 5.228 lei, un plus de aproape 14% față de 2023

În ultimele luni, România a înregistrat o creștere semnificativă a salariului mediu, astfel că nivelul de trai al românilor s-a îmbunătățit constant datorită politicilor...

Ucraina transformă economia, pentru a crește producția și a atrage conaționalii înapoi în țară

Guvernul Ucrainei vizează o schimbare majoră a economiei naționale, axată pe producția de bunuri cu valoare adăugată mare Guvernul ucrainean vrea și reducerea dependenței...
Ultima oră
Pe aceeași temă