2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLovitură de teatru în Franța

Lovitură de teatru în Franța

Banca franceză Société Générale a fost condamnată de Consiliul pentru litigii privind dreptul muncii să plătească 450.000 euro fostului său trader Jerome Kerviel, pentru că l-a dat afară fără „cauză reală“.

A patra bancă franceză se regăseşte din nou în poziţia de acuzat, după mai multe săptămâni dificile care au urmat publicării Panama Papers. Pe fond, instituţia va trebui să plătească peste 450.000 euro fostului ei angajat (care regrupează bonusurile datorate traderului pentru anul 2007, indemnizaţii, din care una pentru „condiţiile vexatorii“ ale demiterii, concedii şi daune interese), deși Jerome Kerviel a fost considerat responsabil de pierderi de 4,8 miliarde euro. Banca a fost judecată pentru că l-a demis prea târziu pe fostul trader pentru că avea cunoştinţă de practicile băncii din 2005.  Magistraţii Consiliului au considerat ca inacceptabilă demiterea lui Kerviel fără preaviz şi fără indemnizaţie, după dezvăluirea operaţiunilor sale de trading, în 2008. Mai mult, magistraţii au apreciat că la acea vreme banca era „perfect la curent cu operaţiunile fictive“ ale lui Jerome Kerviel, care au generat profituri pentru grupul bancar.

Sentinţa Consiliului nu este decât faţeta socială a dosarului, pentru care Jerome Kerviel a fost condamnat în octombrie 2010 la cinci ani de închisoare, din care trei cu executare, pentru „fals şi folosirea de falsuri“ pentru că a disimulat tranzacţii extrem de riscante, pedeapsă confirmată la recurs, în iunie 2012. Această primă victorie în faţa tribunalelor a fostului trader breton, în vârstă de 39 ani, intervine într-un moment delicat pentru bancă. Avocatul băncii Société Générale a anunţat că va face recurs şi a denunţat o decizie „scandaloasă“, amintind că Kerviel a fost recunoscut vinovat în plan penal pentru manevre bursiere frauduloase. Banca ameninţă că îl va urmări pe Kerviel în justiţie pentru că a calificat „instituţia multirecidivistă în infracţiuni“ când Panama Papers a dezvăluit existenţa a 972 de societăţi offshore înregistrate între 1977 şi 2015 de cabinetul Mossack Fonseca în profitul clienţilor băncii.

Pierderi colosale

La 24 ianuarie 2008, Société Générale a fost constrânsă să anunţe o pierdere colosală pe pieţe – 4,9 miliarde euro. PDG-ul de atunci, Daniel Bouton, a explicat că enorma pierdere se datora neglijenţei unui singur om, un tânăr operator pe pieţele financiare, Jerome Kerviel. În post de trei ani, el a angajat fraudulos până la 50 milioane pe pieţe, mai mult decât totalul fondurilor proprii ale băncii. În anul precedent el reuşise să facă profituri de peste un miliard de euro, dar apoi a suferit o serie de înfrângeri care l-au împiedicat să recupereze pierderile. Timp de o săptămână, instituţia a încercat în secret să „lichideze“ poziţiile de risc luate de trader, cu riscul pierderii de bani. În câteva zile, banca a vândut opţiuni în valoare de 60 miliarde euro într-un moment defavorabil din punct de vedere bursier.

Consecinţele au fost dramatice pentru bancă, ea suferind în acelaşi timp debutul crizei subprimelor. Salvată cu suma de 1,7 miliarde euro vărsată de stat sub forma unei deducţii fiscale, Société Générale şi-a reconstituit fondurile proprii şi a regăsit încrederea clienţilor. Jerome Kerviel a fost acuzat pentru „tentativă de escrocherie“, „fals şi folosirea de falsuri“, „abuz de încredere“.

Ancheta a stabilit că el nu a încercat să se îmbogăţească personal şi a primit felicitări de la ie­rarhie când sistemul său de fraudă era deja în funcţie. Traderul a precizat că superiorii săi au dat dovadă de toleranţă şi i-au oferit comisioane excepţionale. Pe 5 octombrie 2010, a fost condamnat la cinci ani detenţie, din care doi cu suspendare.   

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă