1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialLocuitorii din Crimeea, victime în războiul energetic ruso-ucrainean

Locuitorii din Crimeea, victime în războiul energetic ruso-ucrainean

Crimeea a rămas fără electricitate pentru mai multe ore, miercuri, după ce Ucraina a întrerupt, fără să anunţe, alimentarea peninsulei anexate în martie de Rusia, relatează AFP. Gări, aeroporturi, spitale paralizate, ambuteiaje de proporţii în capitala Simferopol în lipsa semafoarelor, locuitori blocaţi în ascensoare: pana de curent, care a afectat toate localităţile, a provocat haos.

Conform ministrului Energiei din peninsulă, Serghei Egorov, Ucraina a întrerupt la ora 11.10 (10.10, ora României) livrările, de care peninsula este dependentă în proporţie de peste 80 la sută.

La scurt timp, ministrul ucrainean al Energiei, Volodimir Demcişin, a confirmat că alimentarea cu electricitate a fost întreruptă, Crimeea depăşind limita de consum prevăzută de contractele în vigoare, dar a adăugat că livrarea curentului a fost reluată.

La trei ore de la începutul penei, curentul revenea progresiv, permiţând reluarea activităţii pe aeroportul din Simferopol.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a subliniat că Ucraina, în lipsă de gaz rusesc şi de cărbune din est, abia îşi asigură necesarul de electricitate.

Rusia, care a încetat să mai furnizeze cărbune Ucrainei în noiembrie, nu a acceptat să reia livrările la începutul lui decembrie decât cu condiţia ca Kievul să asigure în continuare aprovizionarea Crimeei.

Peninsula a suferit în ultimele luni mai multe pene de curent, dar acestea au fost parţiale, spre deosebire de cea de miercuri.

Moscova, care a instalat mai multe generatoare electrice în Crimeea după anexarea sa, a promis că va construi pe peninsulă centrale electrice ultramoderne, pentru a-i asigura "independenţa energetică totală", dar a recunoscut că acest lucru va dura.

Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă