Summitul G-20: Concesii pentru președintele american, Donald Trump, legate de climă și comerț. SUA vor putea vinde gaze de șist | FOTO + VIDEO

de Iulia Iancu , 08 iulie 2017 - stire actualizata la ora 19:24, 08 iulie 2017

Reprezentanţii statelor din grupul G-20 au făcut, sâmbătă, în cadrul summitului din Hamburg, mai multe concesii pentru Statele Unite ale Americii, privind domeniile comerţului şi climei, potrivit Agerpres.

Referitor la climat, G-20 a luat act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice, și de izolarea țării în această chestiune: toate celelalte țări consideră, în textul declarației, că acest acord este ''ireversibil''.  În același timp, SUA lui Donald Trump obțin un cec în alb din partea G-20 pentru a duce o politică divergentă. În textul declarației, spun că vor ajuta alte țări din lume ''să aibă acces și să utilizeze energii fosile''.

Aceasta este o politică larg contrară obiectivului ONU privind o economie cu mai puțin carbon, chiar dacă este precizat de către G-20 că aceste energii fosile vor fi utilizate într-un mod ''mai curat''.

Concret, este vorba mai ales pentru SUA de a-și vinde gazele de șist, notează AFP.SUA au încercat îndeosebi să atragă țări din Europa de Est, care caută să-și reducă dependența energetică de Rusia, cu vânzarea de gaz lichefiat american. 

Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe țări de tem în legătură cu ''un efect de contagiere''.

În domeniul comercial, Trump provoacă de luni de zile preocupare în rândul principalilor săi parteneri în legătură cu veleitățile sale protecționiste, cu sloganul său permanent ''America, mai întâi'' și cu amenințările sale privind taxele vamale împotriva Chinei sau a Europei în domeniul oțelului sau al construcției de automobile. 

La summitul G-20, SUA au acceptat în cele din urmă să adere, în declarația finală, la condamnarea ''protecționismului''. Rolul de ''supraveghetor'' al Organizației Mondiale a Comerțului, deseori criticat în trecut de către administrația americană, este de asemenea acceptat.

Dar, în schimb, forumul celor douăzeci de mari puteri economice mondiale recunoaște, pentru prima dată, dreptul țărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la ''instrumente legitime de apărare comercială''.

 

 
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a transmis, sâmbătă, că va găzdui pe 12 decembrie un summit la care va încerca să facă progrese în privinţa Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian. În cadrul summitului din decembrie vor fi abordate probleme de finanţare ale acestuia, potrivit Mediafax.

”La data de 12 decembrie, la doi ani după Acordul de la Paris, voi convoca un summit pentru a acţiona în privinţa climatului, în special a părţii financiare”, a declarat Macron jurnaliştilor.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi întruniri, Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală în cadrul summitului G20 cu liderul chinez, Xi Jinping, la care au discutat despre susţinerea Acordului climatic de la Paris şi dorinţa de a colabora la proiecte de energie regenerabilă, conform cabinetului preşedintelui francez.

 
Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat că a ”deplâns” decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Ea a mai spus că este mulţumită de faptul că toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au căzut de acord în cadrul comunicatului final că Acordul climatic de la Paris este ireversibil.

În urma discuţiilor din cadrul summitului G20, nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa schimbării climatice, oficialii, inclusiv Donald Trump, stabilind însă un comunicat comun despre alte chestiuni abordate vineri şi sâmbătă la Hamburg.

Summitul G-20 a fost marcat de violenţe fără precedent în Germania, unde, peste 213 de poliţişti au fost răniţi. Ralf Martin Meyer, şeful poliţiei din Hamburg, a declarat că există ”indicii clare” în privinţa izbucnirii unor noi violenţe în timpul protestelor de sâmbătă faţă de summitul G20, informează The Guardian.

Primarul Hamburgului, Olaf Scholz, a solicitat protestatarilor să pună capăt violenţelor pentru a face din nou posibilă ”coexistenţa paşnică”.Comentarii

 • DorNic

  08 iulie 2017 22:25

  Cu alte cuvinte baba si lindicel au luato-n mufa ! Baba ce a se manat a adunat si sa trezit asa din senin cu 12 tari sprijinite de USA care sa io puna, sa nu mai faca ce vrea ea de capul ei sa islamizeze Europa si sa ia toate lovelele pentru germania si Franta. Ba mai mult o sa se alature si alte tari precum Italia la intermaris... asa ca pa merkel degeaba te imbraci in rosu ca socialistii '

  raspunde comentariului
 • Eco

  08 iulie 2017 21:23

  Economia americana investeste in gaze de sist, carbune si sobe de teracota.

  raspunde comentariului
 • costica

  08 iulie 2017 20:40

  Anunt lucru pe net cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design