Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu și-a lansat, duminică, la Iași, candidatura la funcția de președinte al Republicii Moldova, alegerile urmând să se desfășoare pe 30 octombrie. Însoțit de colegi de partid și simpatizanți, Mihai Ghimpu a venit în Piața Unirii din Iași pentru a-și lansa candidatura la funcția de președinte al Republicii Moldova, sub sloganul „Unirea pentru Unire!”.
„Ne-am adunat aici, în Piața Unirii, pentru a le aminti dușmanilor noștri că de aici a pornit ideea Unirii. (…) Astăzi, după 25 de ani de independență, timpul și lumea s-au schimbat. Lumea se întreabă: e nevoie de două state românești dacă vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie, cultură, tradiție? Au dreptate. Nu avem nevoie de două state românești. Eu, Mihai Ghimpu, și colegii mei din Partidul Liberal, de aici de la Iași, din Piața Unirii, dăm semnalul începerii bătăliei decisive pentru unirea Republicii Moldova cu România pentru totdeauna, ca nimeni niciodată să nu mai poată pune sârmă ghimpată între noi”, a declarat Mihai Ghimpu, potrivit Agerpres.
El a afirmat, totodată, că lansarea candidaturii la Iași rezumă cel mai bine programul său electoral. „Programul meu electoral se poate reduce la următoarea idee: vreau să nu mai existe nicio diferență între România și Republica Moldova, vreau ca cele două mari pământuri să aparțină unei singure țări, iar țara noastră să fie România, așa cum au decis moldovenii și muntenii la 1859, transilvănenii și ardelenii la 1918”, a mai spus Mihai Ghimpu.
În cazul în care va fi ales președinte al Republicii Moldova, liderul PL Mihai Ghimpu dă asigurări că va înființa un „Sfat al înțelepților”, pentru a elabora strategia de dezvoltare durabilă și de unire cu România. Tot acest „Sfat al înțelepților” ar urma să se ocupe și de găsirea unor soluții de rezolvare a problemelor sociale, economice și politice ale Republicii Moldova.
„Vor fi cei mai buni specialiști din Republica Moldova, România și alte state care să discute și să abordeze unirea. Voi face conectarea la gazoductul european, pentru a nu depinde de Rusia, interconectarea rețelelor electrice, construirea de poduri peste Prut, construcții de cale ferată Chișinău — Iași pe amplasament european, punct comun la trecerea cu România. Voi solicita Parlamentului de la București, prin lege, ca toți cei născuți înainte de 1940 să aibă cetățenie română. Noi nu am renunțat la această cetățenie. Voi trece apoi la inițierea Unirii”, a arătat Mihai Ghimpu.
La rândul său, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a vorbit basarabenilor veniți la Iași despre unirea Moldovei de peste Prut cu România. „Misiunea vieții fiecărui dintre noi, fiecărui liberal este Unirea. Sunt unii care o spun deschis. Sunt unii care o spun acasă, la bucătărie. Sunt unii care o spun în gând. (…) Vă mulțumim, domnule Ghimpu, că astăzi putem vorbi deschis despre Unire. În ultimii 25 de ani, oricât doream să vă spunem că trebuie să aibă loc unirea, de fiecare dată știam că trebuie să fim mai moderați pentru a nu-i supăra pe unii, pe alții, pentru ca o parte dintre concetățenii noștri cu mentalitatea învechită sovietică să nu ne ia în ‘furci’ și să putem merge cât de cât înainte”, a spus primarul Chișinăului.
El a adăugat că moldovenii de peste Prut nu își vor pierde identitatea în urma unirii cu România. „A venit timpul când putem și trebuie să vorbim despre unire ca să conștientizăm cu toții că suntem români rămânând moldoveni, la fel cum ardelenii sunt români și rămân ardeleni în continuare, la fel ca și oltenii. Dorim să realizăm unirea astfel încât neamul românesc să își recapete demnitatea și să poată intra cu fruntea sus în familia europeană, nu pe jumătate lăsând mâna sau un picior în altă parte. Asta s-a întâmplat. Am fost rupți din corpul țării”, a susținut Dorin Chirtoacă.
La manifestarea electorală de la Iași au venit peste 1.000 de membri ai Partidului Liberal și simpatizanți.