-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialJihadiştii declară că au decapitat un ziarist american

Jihadiştii declară că au decapitat un ziarist american

Statul Islamic (SI) afirmă că a executat un jurnalist american capturat acum doi ani în Siria şi ameninţă că va ucide altul drept represalii la loviturile aeriene americane, în curs, împotriva forţelor sale  în Irak. Ministrul britanic de Externe a avertizat că SI va trece la declanşarea de atacuri teroriste internaţionale. Armata irakiană a lansat o ofensivă contra miliţiilor SI, dar se confruntă cu un adversar redutabil, jihadiştii combinând tacticile războiului modern cu atacuri apocaliptice – rapide şi fără milă.

Jihadiştii au postat o înregistrare video în care un combatant mascat, înveştmântat în negru, este pe cale să taie beregata unui bărbat îngenuncheat, îmbrăcat în portocaliu, aluzie la uniforma deţinuţilor  de la Guantanamo – James Wright Foley, jurnalist american dispărut în Siria în 2012. Călăul a vorbit în engleză, cu accent britanic şi a declarat că uciderea lui Foley este un răspuns la loviturile aeriene ordonate de preşedintele Barack Obama contra SI în Irak şi a silit victima să citească o declaraţie în care acuză SUA pentru asasinarea sa. SI a avertizat că va executa alt ziarist american capturat, Steven Sotloff, pe care l-au prezentat în înregistrarea video, dacă Obama nu pune capăt loviturilor aeriene în Irak. Înregistrarea video, intitulată „Mesaj pentru America”, durează circa cinci minute şi este filmată într-o zonă deşertică, imposibil de identificat. Această decapitare aminteşte de cea a altui ziarist american, Daniel Pearl, 38 ani, corespondent al Wall Street Journal, în 2002.

Casa Albă a precizat că serviciile secrete americane verifică veridicitatea înregistrării. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională a declarat că „am văzut un video care pretinde că este înregistrarea uciderii unui cetăţean american, James Foley, de către SI. Dacă este autentică, suntem oripilaţi de moartea brutală a unui nevinovat ziarist american şi exprimăm sincere condoleanţe familiei sale şi prietenilor”.

Foley, 40 ani, era un reporter experimentat, acoperind conflictul din Libia înainte de a merge în Siria, de unde a transmis revoltele contra regimului lui Bashar al-Assad pentru site-ul american de informaţii GlobalPost. El a fost dat dispărut în Siria din noiembrie 2012, atunci presupunându-se că fusese capturat de forţele fidele lui Assad.

Mesajul jihadiştilor

Militanţii islamişti ai SI, care pierd teren în Irak sub focul forţelor aeriene americane, au ameninţat că vor lansa atacuri teroriste pe solul american pentru a se răzbuna: „Vom îneca totul cu sângele vostru”. Contrar Al Qaeda, SI a pus accentul pe controlul asupra unor vaste terenuri şi a numeroase oraşe din Irak şi Siria în loc să atace ţinte occidentale. În invazia rapidă în nordul Irakului, jihadiştii au comis atrocităţi de neconceput în acest secol, atrocităţi parcă venite din negura secolelor trecute – execuţii în masă, răpiri, decapitări, crucificări, violuri şi zeci de oameni îngropaţi de vii. Peste tot seamănă teroare şi sute de mii de civili s-au refugiat din localităţile capturate pentru a-şi salva viaţa. SI a anunţat crearea unui „califat” în nordul Irakului şi estul Siriei, dar promit că vor cuceri alte state, în vizor fiind Libanul şi Arabia Saudită.

Schimbarea strategiei

Pentagonul se bazează pe raiduri aeriene pentru a opri avansarea rapidă a trupelor de jihadişti în Irak, aflate la doar 100 km de Bagdad. Decis cu întârziere şi cu strângere de inimă, conceput  pentru a acoperi un teren cât mai larg, angajamentul american îşi arată primele rezultate după 12 zile de lovituri aeriene în Irak. Protejaţi de loviturile avioanelor de vânătoare F-16, peshmergas kurzi au reluat ofensiva în nordul Irakului, unde au recucerit mai multe localităţi de la islamiştii extremişti şi mai ales barajul strategic de la Mossul. Forţele speciale, dronele şi loviturile aeriene duc o „luptă cuplată” pentru o acţiune care se vrea cât mai discretă posibil în teren. Din Yemen în Somalia, trecând prin Libia şi Irak, SUA Administraţiei Obama fac război fără a se implica la sol. În nordul Irakului, formula militară şi-a arătat primele succese, induse de efectele indirecte ale loviturilor aeriene. Destabilizaţi de atacuri, jihadiştii se dispersează şi deci slăbesc. Se pare totuşi că adversarii jihadişti se adaptează la noua situaţie militară.

Stabilitatea Irakului poate fi asigurată mai ales de o soluţie politică, arată experţii, precizând că abordarea americană, care constă în a forţa destrămarea alianţei triburilor sunnite care s-au aliat cu SI, a început să funcţioneze. De la plecarea ex-premierului Maliki, a cărui politică a alimentat tensiunile inter-confesionale şi haosul, puternicele triburi sunnite din provincia occidentală Al-Anbar au pus mâna pe arme pentru a ajuta forţele irakiene să alunge jihadiştii.

Cele mai citite

Explozia de la hotelul Trump din Las Vegas: FBI confirmă că a fost o sinucidere, nu un act terorist

FBI a făcut publice noi detalii despre explozia spectaculoasă produsă în fața hotelului Trump International din Las Vegas în noaptea de Anul Nou. Incidentul...

Măsură istorică: Joe Biden va interzice explorările petroliere și gaziere pe 250 de milioane de hectare

Președintele american Joe Biden urmează să anunțe luni o decizie majoră pentru protecția mediului: interzicerea oricăror noi explorări petroliere și gaziere pe o suprafață...

Tottenham pierde din nou! 1-2 cu Newcastle. Londonezii ajung la trei înfrângeri în patru etape

Radu Drăgușin a fost schimbat la pauză, iar criza continuă pentru echipa lui Ange Postecoglou. Newcastle își consolidează locul 5 în clasament Tottenham a suferit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă