33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialJaponia cere ajutorul Franţei pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de ISIS

Japonia cere ajutorul Franţei pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de ISIS

Fumio Kishida, ministrul japonez al Afacerilor Externe, l-a sunat marţi seara pe omologul său francez, Laurent Fabius, pentru a cere ajutorul Franţei pentru eliberarea celor doi cetăţeni japonezi ţinuţi ostatici de gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunţat diplomaţia niponă. "Guvernul nostru ar dori cooperarea Franţei, în special pentru schimburi de informaţii, în vederea eliberării rapide a cetăţenilor noştri", i-a spus Kishida lui Fabius, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei franceze s-a angajat să acţioneze "în strânsă colaborare cu autorităţile nipone pentru a ajunge la o soluţie cât mai repede posibil", a precizat Ministerul japonez al Afacerilor Externe.

Gruparea Stat Islamic a ameninţat marţi într-o înregistrare video că va ucide doi ostatici japonezi pe care susţine că îi deţine dacă nu va primi o răscumpărare de 200 de milioane de dolari de la Guvernul nipon, în termen de 72 de ore.

În această înregistrare video, difuzată pe site-urile jihadiste şi a cărei autenticitate nu a putut fi stabilită pentru moment, gruparea care controlează părţi extinse din teritoriul Irakului şi Siriei ameninţă "să îi ucidă în 72 de ore pe cei doi ostatici" şi "cere Guvernului japonez să plătească 200 de milioane de dolari pentru a le salva viaţa".

Premierul japonez Shinzo Abe s-a declarat "foarte indignat de un astfel de act" şi a cerut ca ostaticii "să fie eliberaţi imediat", înainte de a-şi scurta turneul în Orientul Mijlociu. Statele Unite au cerut de asemenea ca ostaticii să fie eliberaţi "imediat", condamnând "cu forţă ameninţarea proferată de SI de a ucide cetăţeni japonezi".

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă