Administraţii din domeniile Sănătăţii, Educaţiei, Transporturilor – toate sectoarele de activitate urmează să fie afectate, însă vor fi asigurate servicii minime pentru cetăţeni. Greva este prevăzută începând de la ora locală 09.00 (10.00, ora României) până la ora 17.00 (18.00, ora României), relatează AFP, preluat de Mediafax.
Ministrul Transporturilor, Maurizio Lupi, a renunţat joi seară în ultimul moment la rechiziţionarea decisă pentru transporturile feroviare, după ce a obţinut din partea sindicatelor din sectorul transporturilor scurtarea cu o oră a grevei (începând de la ora 09.00 la ora 16.00, în loc de 17.00), ceea ce va permite locuitorilor din cartiere care participă la manifestaţii sau merg la serviciu să ajungă acasă folosind mijloacele de transport în comun.
Greva este organizată în sectorul public şi privat de principala confederaţie italiană CGIL (stânga) şi susţinută de UIL (moderată). O a treia confederaţie, UGL (dreapta), mai mică, s-a alăturat grevei, în timp ce CISL (catolică, moderată) nu a dorit să participe, considerând că în contextul actual protestul este contraproductiv.
În contextul grevei, sunt aşteptate perturbări în special în sectorul aerian, ca urmare a anulării unor zboruri şi a participării la mişcarea de protest a controlorilor de trafic aerian.
Principala nemulţumire a sindicatelor vizează "Jobs Act", reforma pieţei muncii dorită de Matteo Renzi pentru a încuraja angajările. Legea, adoptată săptămâna trecută, prevede facilitarea concedierilor, reducerea drepturilor şi protecţiei angajaţilor în primii ani de contract. De asemenea, sindicatele denunţă proiectul de buget pentru 2015, apreciind că măsurile de relansare a economiei sunt insuficiente. La Roma, sindicatele au anunţat o manifestaţie în centrul oraşului şi un protest într-una dintre pieţele capitalei.
Ultima grevă generală, organizată în Italia la apelul confederaţiilor CGIL, UIL şi CISL, a avut loc în decembrie 2013. Mişcarea de protest s-a încheiat atunci după doar trei ore.