Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a efectuat o vizită în Rusia, pentru a-i spune președintelui rus, Vladimir Putin, că Israelul nu va permite trupe iraniene și jihadiști Hezbollah în Siria.
Netanyahu a fost însoțit șefi ai serviciilor secrete israeliene, în cazul în care Putin ar fi vrut să nege prezența iraniană și a organizației teroriste Hezbollah în Siria, contrar asigurărilor pe care președintele rus le-a oferit în momentul când i s-a dat mână liberă să stabilească „zonele de siguranță”.
„Libanizarea” Siriei
„Nu uităm niciun minut că Iranul amenință că va anihila Israelul sau că înarmează, sponsorizează organizații teroriste și că inițiază acțiuni teroriste”, a spus Netanyahu. Premierul israelian a specificat că Iranul deja controlează Yemenul, după practica pe care o are în Liban, prin intermediul milițiilor șiite, sponsorizate de Teheran, inclusiv Hezbollah. Având în vedere acestea, „Israelul nu va tolera libanizarea Siriei”.
Delegația israeliană nu a avut succes la Washington, unde șefii armatei americane au dat de înțeles că Rusia e „in charge” în Siria. De aceea, Benjamin a vrut să transmită clar și precis Moscovei că Israelul va ataca forțele iraniene și Hezbollah din Siria, dacă Rusia nu-și va respecta promisiunile. „De oriunde sunt îndepărtați jihadiștii ISIS, intră Iranul și Hezbollah”, a precizat Netanyahu.
În cele trei ore cât a durat întâlnirea lui Netanyahu cu Putin la Sochi, premierul israelian a trasat liniile roșii ce, dacă vor fi încălcate, se va porni război regional. „Asistăm la preluarea Siriei de către Teheran prin intermediul milițiilor șiite. Acest lucru nu se va întâmpla, noi nu vor rămâne pasivi. Nu vom accepta ca Siria să devină coridorul Iranului pentru Irak și Liban. Dar, ceea ce e mai important, nu vom accepta ca Iranul să folosească Siria ca bază militară pentru a ataca Israelul”, a subliniat premierul. Vladimir Putin a repetat „standard” că Moscova nu va permite forțelor străine să rămână în Siria la sfârșitul războiului, vorbe pe care le tot repetă, însă pe teren alta e situația.
Cal troian
Șefii serviciilor secrete israeliene au prezentat dovezi că Iranul și-a integrat milițiile șiite în armata guvernamentală, un „cal troian” pentru acțiuni viitoare. În Siria, Iranul și Hezbollah și-au făcut un lanț de baze militare în Munții Qalamoun, de unde pot lansa oricând atacuri cu rachete aupra Israelului.
Armata siriană, cu sprijinul rușilor, a preluat frontiera Siria-Irak, deschizând poarta pentru mișcarea liberă a milițiilor șiite iraniene, irakiene și Hezbollah. Corpul 5 al Armatei Siriene a inclus miliții șiite, pe care Israelul a insistat să fie evacuate din țară. De asemenea, Iranul a început construirea unui terminal separat în portul Tartus, pentru a fi folosit de trupele iraniene și Hezbollah, iar acest lucru nu se poate întâmpla fără știrea Rusiei, care controlează portul sirian.
Putin nu a contrazis informațiile puse pe masă de serviciile secrete israeliene, nici nu le-a confirmat. Însă, răspunsul la vizita delegației israeliene în Rusia a fost dat înainte ca aceasta să ajungă la Sochi. Ambasadorul rus în Israel, Alexander Petrovici Șain, a declarat că Moscova desfășoară operațiuni pentru pace în Siria și va ține seama de îngrijorările Israelului. Însă, a pus și o condiție: „Ar fi în interesul Israelului ca Assad să rămână la putere în Siria pentru că cei mai mulți din opoziția siriană sunt islamiști care au declarat război Israelului”. Și Assad a cerut liderilor occidentali să taie orice legătură cu opoziția siriană teroristă. Toată lumea știe că fără Iran, fără milițiile șiite iraniene, irakiene și Hezbollah, Assad nu și-ar mai fi putut impune regimul minoritar opresor. Ajutorul aerian al Rusiei pentru regimul Assad n-ar fi suplinit lipsa de luptători la sol. Netanyahu nu l-a anunțat pe Putin și care ar fi data limită ca să-i fie satisfăcute cerințele. A anunțat doar decizia de a intra în război.