Trei explozii puternice au făcut ieri, la Bruxelles, mai multe zeci de morți și răniți, într-un atac terorist pe care autoritățile belgiene au declarat că îl așteptau.
Oroarea s-a declanșat ieri, la ora 8 dimineaţa, o dimineaţă care se anunţa obişnuită la Bruxelles, dar care s-a transformat brusc în „ziua cea mai neagră din istoria ţării noatre după Al Doilea Război Mondial“, după cum a declarat Bart De Wever, primarul Anvers-ului. Două explozii puternice pe aeroportul Zaventem au ucis şi rănit zeci de persoane, bilanţul fiind în creştere cu fiecare oră. La un interval scurt, o altă explozie a survenit la staţia de metrou Maelbeek, în cartierul european, aproape de principalele instituții ale UE, Comisia și Parlamentul European. Atacurile din aeroport au avut loc în apropierea porţii de îmbarcare spre SUA şi spre Europa de Est și au lovit numeroase persoane, martorii vorbind despe „o mare de sânge“ şi „oameni care şi-au pierdut picioarele“.
Citește și: Capitala Belgiei era noua destinaţie de Paşte a românilor
Atentatele au intervenit la patru zile de la arestarea lui Salah Abdeslam, considerat a fi ultimul supravieţuitor al comandoului responsabil de atentatele din 13 noiembrie din Paris. Forţele de ordine şi de securitate au intervenit imediat, au evacuat aeroportul, au asigurat clădirile instituţiilor europene în timp ce ambulanţele şi echipele de pompieri s-au ocupat de persoanele rănite, multe în stare gravă, care au fost transportate la spitale din oraş. Autorităţile belgiene au declanşat nivelul maximal de alertă teroristă, gradul 4, autobuzele, tramvaiele şi liniile de metrou au fost oprite complet în Bruxelles, a fost închis aeroportul şi marile gări, iar în marile metropole europene au fost întărite măsurile de securitate.
Locuitorii Bruxellesului au fost sfătuiţi să rămână acasă, şcolile au fost închise, universitatea evacuată şi multe instituţii europene s-au închis, la fel ca multe magazine. Un angajat al Comisiei Europene a declarat că accesul în clădirile instituţiei este complet interzis şi persoanele aflate în interior nu pot ieşi, ceilalţi au fost rugaţi să rămână acasă.
Transporturile europene au plonjat în haos, după exploziile din Bruxelles şi măsurile de securitate au fost întărite în gări, aeroporturi şi pentru transportul în comun peste tot pe continent. Frontiera între Franţa şi Belgia a fost închisă. La Paris şi Londra au fost convocate reuniuni de criză.
„Atentate violente şi laşe“
Premierul Belgiei, Charles Michel, a denunţat „atentatele violente şi laşe“ care au lovit aeroportul şi metroul din Bruxelles. „Ne-am temut de un atentat şi a venit“, a declarat premierul într-o conferinţă de presă cerând populaţiei „calm şi solidaritate“.
Liderii europeni şi-au exprimat solidaritatea cu poporul belgian şi au deplâns pierderile de vieţi omeneşti. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat simpatia facă de apropiaţii victimelor atentatelor: „Sunt consternat de exploziile din această dimineaţă pe aeroportul Zaventem şi în cartierul european din Bruxelles, care au luat vieţi inocente şi au rănit multe persoane“. Reamintind că instituţiile auropene sunt găzduite la Bruxelles „graţie generozităţii guvernului şi poporului belgian“, Donald Tusk a asigurat că „UE înapoiază astăzi această solidaritate şi îşi va îndeplini rolul pentru ajutarea Bruxellesului, Belgiei şi Europei întregi pentru contracararea ameninţării teroriste cu care suntem cu toţii confruntaţi“. Aflată la Amman, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, cu lacrimi în ochi a deplâns la o conferinţă de presă „o zi foarte tristă pentru Europa“.
Citește și: FOTO. Solidaritate: clădiri monument din Europa, iluminate în culorile Belgiei
Mărturii cutremurătoare
„Un mare flash luminos“, haos şi panică, aşa descriu martorii exploziilor din aeroport. „Panică generală, multe persoane şi-au pierdut picioarele. A fost o oroare“, a declarat un angajat izbucnind în plâns. „Mi-a fost milă, era un domn care-şi pierduse ambele picioare şi un poliţist cu gamba total sfărâmată“. Un alt martor relatează că întreaga clădire a aeroportului s-a cutremurat, geamurile au zburat în ţăndări şi tavanul a căzut peste cei răniţi deja. O panică generală, toată lumea urla, toată lumea plângea, clădirea tremura, era fum peste tot şi oameni căzuţi la sol“. Unii martori evocă strigăte în arabă şi imediat s-a produs prima deflagraţie pe aeroport, urmată după două minute de o a doua explozie.
Mărturiile celor aflaţi în staţia de metrou Maelbeek îşi dau frisoane.
„Când garnitura de metrou intra în staţie, a izbucnit o explozie, cioburi de geam au căzut pe picioarele mele, apoi o lumină puternică, fum, ţipete“, explică pe Facebook un ziarist. „Conductorul ramei a venit cu o lanternă şi a scos pasagerii pe o fereastră. În staţia Maelbeek oameni însângeraţi erau căzuţi pe jos, totul era negru şi fumul era albăstrui…“ Sunat la telefon, ziarisul s-a declarat foarte şocat: „scuzaţi-mă, sunt în stare de şoc şi plâng încontinuu. Am conştientizat că a fost un atentat.
Sharia4Belgium este o grupare islamistă fondată în 2010 de către Fouad Belkacem, un fost infractor mărunt devenit predicator islamist în vârstă de 34 de ani, pentru a milita pentru introducerea legii islamice în Belgia, dar care, ulterior, a devenit cel mai important vehicul de răspândire a jihadismului în Belgia și totodată un centru de recrutare a luptătorilor pentru Siria și Irak. În septembrie 2014, Belkacem și alți 40 de membri ai grupării sale au fost acuzați de apartenență la o organizație teroristă. Liderul grupării a fost condamnat la 12 ani de închisoare, dar cei mai mulți dintre acuzați au fost judecați și condamnați in absentia pentru că majoritatea se aflau în Siria.
Jihad, filiera belgiană
Belgia a devenit în ultimii ani cel mai fierbinte centru al mișcării jihadiste din Europa, un rol disproporționat de mare pentru o țară atât de mică. Jihadismul de origine belgiană este legat de câteva dintre cele mai grave atentate teroriste care au avut loc recent în Europa.
24 mai 2014: Un atac asupra Muzeului Evreiesc din capitala belgiană, Bruxelles, face patru victime: Un cuplu israelian, un francez și un angajat belgian al muzeului sunt uciși de francezul, fost jihadist în Sira Mehdi Nemmouche.
13 ianuarie 2015: Indiciile privind armele folosite în atacul asupra revistei Charlie Hebdo din 7 ianuarie duc la gara Bruxelles Midi, unde au fost cumpărate de la un traficant local de către Amedy Coulibaly, autorul atacului terorist asupra unui supermarket evreiesc pe 9 ianuarie.
14 ianuarie 2015: Poliția belgiană efectuează un raid în mai multe case din orașul Verviers, aparent fără legătură cu atacurile de la Paris și arestează un grup care plănuia atacuri teroriste în Belgia, a informat purtătorul de cuvânt al poliției federale, Eric van der Sypt, care a declarat că „în timpul percheziției, mai mulți suspecți au deschis focul cu arme automate asupra forțelor de poliție. Doi suspecți au fost uciși, un al treilea a fost arestat“. Suspecții erau jihadiști cunoscuți care reveniseră din Siria cu numai o lună în urmă.
23 august 2015: Bărbatul care a încercat să comită cu două zile mai devreme un atac terorist la bordul unui tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris, pretinde că a găsit pistolul-mitralieră Kalașnikov și muniția în parcul din apropierea aceleiași gări, Bruxelles Midi. Marocanul Ayoub El Kahzzani a urcat în tren în această stație și a inițiat atacul în scurt timp, fiind pus la pământ de trei pasageri americani, un britanic și doi francezi. Ulterior, procurorii francezi au stabilit legăturile marocanului cu bandele arabe din Bruxelles și faptul că atacul a fost plănuit din timp.
Vineri, 13 noiembrie 2015: Cel puțin doi teroriști francezi, rezidenți în Bruxelles, se deplasează la Paris, unde declanșează un carnagiu în inima orașului. 129 de persoane sunt ucise și alte câteva sute rănite. Unul dintre ei, Salah Abdeslam este arestat pe 18 martie 2016 în cartierul Molenbeek din Bruxelles. Patru zile mai târziu au loc cele mai grave atacuri teroriste din istoria Belgiei.
516
jihadiști originari din Belgia luptau în Siria și Irak în rândurile forțelor Statului Islamic toamna trecută, potrivit statisticilor realizate de profesorul de istorie arabă și islamică Pieter Van Ostaeyen. Pentru o țară de 11 milioane de locuitori, Belgia este țara europeană care furnizează de departe cel mai mare număr de jihadiști/teroriști pe cap de locuitor din Europa.
Belgia este epicentrul terorismului în Europa
Atentatele din Bruxelles au fost „pregătite înainte“, afirmă expertul în terorism Roland Jacquard, preşedintele Observatorului internaţional pentru terorism, considerând că aceste atacuri au fost „planificate“. „Astăzi, Belgia este epicentrul terorismului în Europa“, declara ieri expertul, precizând că există informaţii potrivit cărora teroriştii au avut capacitatea de a comite atentatele din Bruxelles. Jacquard a ţinut să sublinieze că, deşi era aşteptată comiterea unui atentat după arestarea jihadistului Salah Abdeslam, serviciile de poliţie nu se aşteptau la atacuri de o asemenea anvergură contra populaţiei civile. „Credeau că un posibil atac terorist ar avea loc în centrul oraşului, că va viza instituţii ale comunităţii europene. Dar nu-şi imaginau că teroriştii prezenţi în Belgia ar putea comite atentate într-o manieră coordonată în locuri publice“.
Citește și: Hackerii de la Anonymous avertizează că teroriștii ISIS au plănuit atacuri în mai multe orașe din lume
Având în vedere amploarea acestor atacuri teroriste care au necesitat „importante mijloace paramilitare“ nu este nici un dubiu că au fost pregătite anterior. „În pofida sutelor de percheziţii care au loc în Belgia şi după toate arestările între care cea a lui Salah Abdeslam, aceşti oameni au planificat o ripostă“. „Vizând aeroporturi şi metrouri, acolo unde se află mulţi civili, această organizaţie caută să demonstreze că este mereu activă, prezentă şi că poate face faţă provocărilor“. A folosit o mare cantitate de explozibili şi este important de ştiut dacă aceşti explozibili sunt de acelaşi tip ca cel utilizat la Bataclan.