27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialÎnfrânți în Siria, teroriștii ISIS se regrupează în Libia

Înfrânți în Siria, teroriștii ISIS se regrupează în Libia

Gruparea Stat Islamic, care aproape a fost anihilată în Siria, se regrupează în Libia, informează vineri TVR.

În Siria, ISIS a fost obligată să abandoneze cea mai mare parte dintre punctele sale strategice.

În schimb, în Libia, ISIS a înfiinţat o adevărată armată de deşert, cu trei divizii, după ce a pierdut controlul asupra oraşului Sirte – port strategic la Marea Mediterană, care a fost însă bombardat susţinut de aviaţia americană.

Sute de luptători care s-au retras din Sirte au început să instaleze puncte de control la sud şi est de Sirte. De aemenea, ISIS a revendicat două atentate împotriva unor forţe locale.

Libia este în continuare un stat în haos, după căderea regimului Gaddafi. Multe state, inclusiv România, îşi îndeamnă cetăţenii să nu călătorească în zonă.

Teritoriul este controlat de mai multe facţiuni, există un sistem complicat de aliaţi – inclusiv, însă, împotriva grupării Stat Islamic. Aceasta a controlat portul Sirte timp de aproximativ un an, până la sfârşitul lui 2016. De atunci, trupele au început să se regrupeze – în ciuda celor trei bombardamente americane din anul 2017.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă