Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Încercări de formare a unui nou Guvern, după demisia lui Tsipras

Liderul partidului conservator Noua Democrație, Evangelos Meimarakis, va încerca să formeze un nou Guvern, după demisia anunțată, joi seara, de premierul Alexis Tsipras.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 21.08.2015 - 10:28

Liderul partidului conservator Noua Democrație, Evangelos Meimarakis, va încerca să formeze un nou Guvern, după demisia anunțată, joi seara, de premierul Alexis Tsipras, relatează Agerpres.

Evangelos Meimarakis a anunțat, joi, că va folosi dreptul constituțional al partidului său de a forma un nou executiv, pentru a evita organizarea alegerilor anticipate.

Citește și: Alegeri ANTICIPATE în Grecia. Tsipras a DEMISIONAT

Astfel, liderul opoziției a subliniat că partidul său va încerca absolut totul pentru a se ”asigura că alegerile sunt ultima opțiune, nu prima, așa cum vrea Tsipras”, a scris cotidianul Kathimerini.

Meimarakis a precizat că va purta consultări cu toate partidele de opoziție, posibil inclusiv cu Zorii Aurii și cu Grecii Independenți, formațiunea parteneră la guvernare a Syriza.

Potrivit agenției ANA, Meimarakis se va prezenta vineri la palatul prezidențial pentru a-i fi înmânat mandatul exploratoriu de către șeful statului, Prokopis Pavlopoulos.

Formarea unui nou guvern este însă puțin probabilă, o coaliție cu To Potami și PASOK neasigurând o majoritate parlamentară. La fel de improbabil este și ca un guvern minoritar să primească sprijinul celorlalte partide.

Evangelos Meimarakis l-a acuzat pe Alexis Tsipras că încearcă ”să fugă de probleme” și de ”fantoma” fostului ministru al energiei Panagiotis Lafazanis, liderul Platformei de stânga a Syriza.

Se așteaptă ca deputații acestei facțiuni radicale, care s-au opus în mod constant unui al treilea plan de asistență internațională, să se desprindă din partid și să formeze un grup parlamentar propriu.

Constituția Greciei prevede dreptul fiecăruia din primele trei partide să încerce timp de 3 zile formarea unui nou guvern.Dacă partidele eșuează sau decid să nu își exercite acest drept, urmează să fie desemnat un prim-ministru interimar până la noi alegeri.

Tsipras a declarat în timpul întrevederii cu președintele că renunță la mandatul exploratoriu, cerându-i lui Pavlopoulos să inițieze procedurile pentru formarea imediată a unui guvern interimar, condus de președintele Curții Supreme, și care să organizeze alegeri.

Cel mai probabil, un nou scrutin va avea loc pe 20 septembrie.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...