În recul în Siria şi în Irak şi în ultimele zile şi în Libia, supus bombardamentelor neîncetate ale zecilor de avioane de vânătoare, organizaţia teroristă pierde teren, trupe şi resurse.
Potrivit canalului televiziunii irakiene Al Sumaria, Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic şi mai mulţi comandanţi terorişti au fost răniţi într-un raid aerian al coaliţiei internaţionale care a vizat o clădire pe care organizaţia o folosea drept cartier general la frontiera dintre Irak şi Siria. Informaţia nu poate fi confirmată de Statul Major al coaliţiei condusă de SUA. Nu este prima oară când în presă apar informaţii privind rănirea sau moartea lui Baghdadi. În martie 2015 s-a anunţat că a fost grav rănit şi în final a decedat într-un spital din Raqqa. Zvonurile nu au fost confirmate şi s-a aflat că s-a deplasat în Libia.
După ce a profitat doi ani de haosul ce domnea în Irak şi în Siria pentru a proclama un „califat“ peste teritoriile cucerite în cele două ţări, Statul Islamic se află în prezent atacat de diferiţii săi adversari care au ca obiectiv eliberarea Raqqa şi Mossul, „capitalele“ de factor ale SI în Siria şi Irak. În Libia, forţele guvernamentale au reuşit vineri să învingă combatanţii SI şi au eliberat portul Syrta şi cartiere din acest oraş devenit fief al SI de un an. Încercuirea se strânge în jurul bandei de teritoriu controlat de mişcarea jihadistă care vizează controlul zonei zăcămintelor şi instalaţiilor petroliere. Emisarul ONU pentru Libia, Martin Kobler, s-a declarat sâmbătă „impresionat de progresele rapide ale forţelor loiale guvernului libian“ în Syrta.
În Siria, forţele siriene democratice (FDS), coaliţia arabo-kurdă susţinută de SUA şi Franţa, şi armata siriană susţinută de Rusia şi Iran, continuă lupta pentru reocuparea teritoriilor aflate în mâinile jihadiştilor şi mai ales să avanseze pentru preluarea Raqqa, „capitala“ SI în Siria. Vineri, FDS a reuşit să taie principala axă de revitalizare a SI încercuind total oraşul Manbij, în nordul ţării, un careu-cheie al principalei axe de aprovizionare a jihadiştilor între Turcia şi Raqqa şi o importantă piaţă en gros unde SI vindea producţia de petrol intermediarilor.
Ofensiva contra SI continuă şi în Irak, unde armata susţinută de coaliţia internaţională condusă de SUA forţează preluarea Fallujah, unul din fiefurile emblematice ale organizaţiei teroriste. Forţele de elită irakiene îşi consolidează poziţiile din jurul oraşului. Susţinute din nou de coaliţia internaţională, forţele kurde, peshmergas, au deschis un front contra SI în nordul Irakului, în apropiere de Mossul, capitala SI în Irak.
Fuga „voluntarilor“
Dezertările, în special ale jihadiştilor occidentali, se înmulţesc în rândurile grupului Statul Islamic şi revenirea lor în ţările de origine înseamnă probleme pentru serviciile antiteroriste. Potrivit unui studiu al International Centre for the Study of Radicalisation din Londra, „ei simt că a început faza finală, mulţi încep să transmită semnale pentru a afla cum pot reveni“.
În acelaşi timp, diminuează şi resursele financiare ale SI, aşa cum arată un studiu al Centrului de analiză a terorismului (CAT). Se ştie că banii sunt nervul războiului şi coaliţia internaţională, condusă de SUA, care luptă contra SI şi-a înmulţit eforturile în ultimii doi ani pentru a lovi economia organizaţiei jihadiste şi studiul CAT dezvăluie că „războiul economic“ al coaliţiei începe să-şi arate rezultatele.