-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialDonald Trump este, oficial, cel de-al 45-lea președinte al SUA! În primul...

Donald Trump este, oficial, cel de-al 45-lea președinte al SUA! În primul discurs, Trump a repetat mesajul din campanie „Administrația și Guvernul vor fi ale poporului. America va începe să câștige din nou!” | VIDEO

UPDATE 22.00 Administrația Trump a și făcut un anunț, la câteva minute după inaugurare. Anunțul se referea la  dezvoltarea unui sistem antirachetă ultramodern pentru a proteja țara împotriva atacurilor din Iran și Coreea de Nord. Declarația, postată pe site-ul Casei Albe, nu a oferit detalii cu privire dacă sistemul ar fi diferit de cel deja în curs de desfășurare, care ar fi nivelul costurilor sau despre modalitatea de plată.

 

Președintele ales al SUA, Donald Trump este la un pas de a-și începe președinția. Trump, împreună cu soția sa, Melania Trump, s-au întâlnit cu soții Obama și se îndreaptă către Capitoliu, acolo unde va începe ceremonia de depunere a jurământului. Învestitura prezidenţială americană reprezintă o tradiţie bipartită unică şi chiar cele mai vii dezbateri politice partizane sunt lăsate deoparte, pentru a marca tranziţia paşnică a puterii.

UPDATE 19.00  Donald Trump a devenit oficial al 45-lea președinte american. El a declarat în discursul său că data de 20 ianuarie 2017 va devenit cunoscută în istorie ca fiind ziua în care poporul va lua puterea.

"Statele Unite au investit milioane de dolari pentru îmbogăţirea altor ţări; de acum, promit un efort naţional major pentru reconstruirea ţării noastre şi pentru îndeplinirea promisiunilor făcute faţă de toţi", a afirmat Trump după depunerea jurământului.

"Voi lupta pentru voi cu toată puterea mea, nu vă voi părăsi niciodată. America va începe să câştige din nou aşa cum nu a mai făcut până acum. America va fi pe primul loc", a spus Trump.

"Suntem recunoscători președintelui Barack Obama și Primei Doamne Michelle pentru acest transfer de putere. Au fost cu adevărat extraordinari. Dar e o zi de investire diferită. E un transfer de putere către dumneavoastră, vă dăm puterea dumneavoastră, poporului. Transferul de putere se face de la Washington către popor. Administrația și Guvernul vor fi controlate de popor. Trebuie să ne apărăm granițele țării e cei care vor să o distrugă și să o demonteze… O să ne reconstruim granițele, o sa ne readucem bogăția, o să re îmbunătățim armatele și o să devenim din nou cei mai puternici. O să ne contruim șosele, aeroporturi, tunele și tot ceea ce are nevoie America pentru a ne face din nou cei mai buni… Vom avea două principii: cumpără și angajează ce e din America", a mai transmis proaspătul președinte american.

UPDATE:  Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și soția sa, Melania, au fost primiți vineri la Casa Albă de președintele în exercițiu, Barack Obama, și prima doamna, Michelle. Întâlnirea s-a terminat după aproximativ 30 de minute, ei discutând la un ceai în celebra Cameră Albastră.

La Capitoliu, pentru ceremonia oficială, s-a prezentat și Hillary Clinton și fostul vicepreședinte Dick Cheney, care vor participa la investirea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii.


Inauguration Day este unul dintre ritualurile cele mai importante şi mai simbolice ale democraţiei americane. Diferitele etape de învestitură au variat, potrivit epocilor. Astăzi, ceremonia foarte ritualizată, a cărei origine vine din 1789, se articulează în jurul a cinci momente-cheie:

Depunerea jurământului pe treptele Capitoliului, în faţa mulţimii adunate pe imensa esplanadă Mall, din inima Washingtonului.

Apoi, discursul de învestitură al preşedintelui. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Donald Trump a consacrat mult timp pentru discutarea şi recitirea discursului său cu principalii consilieri. Apropiaţii lui Trump declarau cu şapte zile înaintea „Zilei H“ că nu era definită încă tema principală a discursului, dar printre priorităţi figura apelul către firmele americane pentru a repara o economie pe care o consideră în pană.

În Ziua Învestiturii, candidaţii care au câştigat alegerile în anul precedent depun jură-mântul ca preşedinte şi vicepreşedinte ai Statelor Unite. Ceremonia învestiturii are loc la Capitoliu şi este organizată de Comitetul Mixt al Congresului pentru ceremonii inaugurale.

În mod obişnuit, vicepreşedintele depune jurământul primul şi preşedintele exact la ora 12.00. Cu mâna pe Biblie, aşa cum cere tradiţia. După cum sunt condiţiile meteo, depunerea jurământului poate avea loc în afara sau în interiorul Capitoliului. Fanfara oferă un spectacol memorabil, intonând imnul preşedintelui, „Hail to the Chief“, şi imnul vicepreşedintelui, „Hail, Columbia“, şi apoi sunt trase 21 de lovituri de tun, de către obuzierii districtului militar al Washingtonului.

Imediat după ceremonie, preşedintele şi vicepreşedintele sunt invitaţi de onoare la un dejun oferit de Congresul SUA, după care parcurg Pennsylvania Avenue spre Casa Albă, în fruntea unei procesiuni ceremoniale de regimente militare, grupuri de cetăţeni, fanfare. Preşedintele, vicepreşedintele, familiile lor şi invitaţii speciali vor trece apoi în revistă parada, care va trece prin faţa tribunei prezidenţiale. Această paradă inaugurală este un eveniment celebru şi foarte aşteptat de milioane de americani din toată ţara.

Tradiţia unei defilări datează de la prima inaugurare, când George Washington a depus jurământul la 30 aprilie 1789, la New York. Cea mai mare paradă, cu 73 de formaţii, 59 tancuri, cai, elefanţi şi vehicule civile şi militare, cu o durată de 4 ore şi 32 minute, a avut loc în 1953 la prima inaugurare a lui Dwight G. Eisenhower. Astăzi limita este fixată la 15.000 de participanţi.

Urmează apoi ceremonii şi baluri, cântece, diferite discursuri în tot Washingtonul şi ziua se încheie cu baluri organizate în toată capitala. Cuplul prezidenţial asistă la două dintre ele. 

Artiștii au fugit de ceremonie

Uzanţa prevede ca foştii preşedinţi să asiste la ceremonie. Trei dintre ei vor fi la Capitoliu pentru a-l asculta pe Donald Trump când depune jurământul – Jimmy Carter, Bill Clinton şi George W. Bush. Sunt invitaţi şi şase lideri religioşi pentru o rugăciune.

Pentru Donald Trump este un duş rece, având în vedere că magnatul imobiliar îşi imagina învestitura pe treptele Capitoliului ca pe o întronizare aurită, cu staruri celebre şi orchestre pe măsură. De săptămâni, echipa sa încearcă prin toate mijloacele să convingă celebrităţile să se alinieze în faţa camerelor TV din întreaga lume. Un timp, au circulat numele lui Celine Dion, Justin Timberlake, Katy Perry, Elton John, Andrea Bocelli sau Kanye West, pentru ca în final să fie rapid dezminţite – nici un star nu vrea să-şi rişte cariera văzându-şi numele asociat cu Trump. Pentru moment, un lucru este sigur: Jackie Evancho, 16 ani, îi va succede Arethei Franklin şi lui Beyonce, invitate de Barack Obama în 2009 şi 2013 pentru a cânta imnul naţional.

La învestitura lui Barack Obama în 2009 şi în 2013, cuplul prezidențial a fost invitat de onoare la zece baluri oficiale, unde s-au înghesuit staruri de la Hollywood şi oameni politici. Au fost balul din Vest, din Est, din Sud, dar şi balul statelor lui Obama (Illinois şi Hawaii), cel al statelor vicepreşedintelui Joe Biden (Delaware şi Pennsylvania), precum şi un bal militar şi unul al tinerilor.

În ultima săptămână, responsabilul ceremoniei de învestitură, Tom Barrack, a revenit asupra derulării prevăzute, afirmând că preşedintele doreşte o sărbătoare mai sobră. Dar Trump a criticat pe Twitter „aşa-zisele celebrităţi“ care au refuzat să cânte la învestitura sa. Trump va bea o cafea cu familia Obama la Casa Albă, înainte de a merge la Capitoliu pentru a depune jurământul.  

Cele mai citite

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă