7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialÎn Transnistria, ruşii îl primesc cu gloanţe şi tiruri de artilerie pe...

În Transnistria, ruşii îl primesc cu gloanţe şi tiruri de artilerie pe şeful Guvernului Republicii Moldova

400 de militari ai Federaţiei Ruse şi 30 de piese de artilerie au efectuat exerciţii în Transnistria, cu mai puţin de 24 de ore înainte ca premierul Republicii Moldova să ajungă în vizită în regiune.

Potrivit presei internaţionale, şeful guvernului de la Chişinau, Chiril Gaburici, vine astăzi la Tiraspol, pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk.

În acest context, trupele ruse staţionate în regiunea separatistă au efectuat manevre militare pe parcursul cărora au tras circa 100.000 de proiectile, a declarat un purtător de cuvant al armatei ruse, Oleg Kocetkov, citat de AP.

La manevrele militare, ruşii au mai folosit lansatoare de rachete şi transportoare blindate.

După ce a ocupat Crimeea, Rusia a sporit numărul militarilor din Transnistria

Autorităţile de la Chişinău sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezenţa militarilor ruşi în Transnistria. Numărul lor ar fi sporit după ce Rusia a ocupat, anul trecut, peninsula Crimeea. Guvernul Ucrainei şi statele occidentale acuză Rusia că îi susţine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Transnistria este o regiune a Republicii Moldova cu populaţie predominant rusofonă. Ea şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Republica Moldova, după dezmembrarea URSS, invocând pericolul ca Republica Moldova să revină la România.

După declaraţia de independenţă a Transnistriei, în regiune a izbucnit un război civil, iar în anul 1992 Guvernul de la Moscova a trimis trupe în Transnistria, motivând că doreşte să-i protejeze pe etnicii ruşi.

Vizita de astăzi la Tiraspol a premierului Republicii Moldova este a doua din acest an, după cea efectuată la data de 14 martie.

O nouă întâlnire în cadrul negocierilor de soluţionare a conflictului transnistrean îngheţat, în formatul 5+2, este programată la data de 21 aprilie la Viena, precizează Mediafax.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis îl felicită pe Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Donald Trump pentru învestirea sa în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, subliniind importanța unei relații...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...

Iata cu ce informații surprinzătoare te vei „îmbogăți” într-un sejur în Palma de Mallorca!

Un sejur în Palma de Mallorca nu îți va dezvălui doar peisaje incredibile și obiective turistice și istorice de top, ci și nenumărate informații...
Ultima oră
Pe aceeași temă