Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va lupta, împreună cu partidul său, pentru denunţarea Acordului de Asociere semnat de ţara cu Uniunea Europeană. Totodată, el și-a exprimat dorința de a susține integrarea în Uniunea Euroastică, ce este controlată de Rusia, relatează site-ul Agora.md, citat de News.ro.
„Poziţia mea nu s-a schimbat. În calitate de lider al PSRM (socialist – n.r.) eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Preşedintele nu are atribuţii care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuşi, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetăţenilor la acest subiect. Astfel, la această etapă noi vom păstra parteneriatul cu Uniunea Europeană, dar eu sper ca în perspectivă noi vom începe apropierea de Uniunea Euroasiatică”, a spus Igor Dodon.
El a afirmat că peste 55% dintre cetățeni doresc integrarea la Uniunea Euroasiatică.
„În Republica Moldova peste 65% din populaţie consideră Rusia un stat partener, iar 55% sunt gata să voteze pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, dacă va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este susţinută de două ori mai puţine persoane în comparaţie cu datele care erau cu şapte ani în urmă. Astfel, la prima etapă eu aş vrea să soluţionez problema cu partea economică a Acordului” a mai spus el.
Preşedinte ales al Republicii Moldova consideră că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o greşeală. „Indicatorii economici arată că R. Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piaţa rusească şi nu a primit pe cea europeană. În general eu şi partidul socialiştilor vom lupta pentru denunţarea acestuia”, a precizat Dodon.
Totodată, președintele ales și-a exprimat speranța de a merge, anul acesta, la Moscova, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.
În cursul dezbaterilor electorale, Igor Dodon a declarat că nu vrea ca moldovenii să piardă posibilitatea de a călători fără vize pe teritoriul UE. Totuşi, dacă el ar reuşi denunţarea Acordului de Asociere cu UE, acest fapt ar duce automat şi la pierderea posibilităţii de a călători fără vize în ţările europene, potrivit Agora.md.
În prezent UE este cel mai important partener economic al Republicii Moldova. Ponderea exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE este de aproape 64%, în timp ce spre CSI este de doar 21% şi este în scădere.